БДЖ: А защо пък не?

Ако си авантюрист, ала не само по душа, ами такъв, който действително търси всякакъв повод да разнообрази уж разнообразното ежедневие на ученик в Немската, то тази статия би ти била от полза. Не че за предпазливите смелчаци идеята не би била интересна – просто пътуването с българските влакове си е серизна работа…

Ех, скоро ще се пръснем по света. Немската е като изстрелваща машина. Уж се връщаме обратно понякога. Или пък оставаме тук.

А колко всъщност знаем за България, за девствената й природа някъде из Родопите и Стара планина, за градовете, които всеки е чувал, но които трудно можем да покажем на картата, за хората и спокойното им съжителство в провинцията, живот, коренно различен от софийския? Мислим ли за уроците по българска география и история като за неделима част от корените си или всичко обръщаме в цифри? И то до 6.

Да, донякъде. Ние познаваме България – мъничка държава е. Вероятно си висял по ръцете на родителите ти, докато са те развеждали нагоре по Царевец. За щастие още си спомняш нещо. Или пък все още често пътуваш до морето с тях и се отбивате да видите някоя забележителност. Чудесно! Но… май не е достатъчно. Редно ли е да знаем повече за Германия, отколкото за родината си?

Освен това напоследък изниква едно друго проблемче – вече не си на пет, а на минимум петнайсет. Самостоятелност, риск, новости, приятели… Общо взето това са ти плановете, а пък и си авантюрист. Време е сам да грабнеш инициативата за собствения си живот и, ако искайте вярвайте, БДЖ е едно страхотно начало (или нова идейка за отдавна поставилите началото)!

Както казах, пътуването с БДЖ не е лека задача.

Проблемът вече (и слава Богу!) не е Централна ж.п. гара София – откакто преди около половин година действително я приведоха в порядъчен вид, си е направо удоволствие да следваш табелите, които безпогрешно водят до мястото, което оказват. Изненадващо, нали? Гарата е чиста, има нови магазинчета, електронни табла и пейки. Единствено машините с копчета, носещи громкото име компютър, на госпожите зад гишетата поизостават с обновлението и предизвикват известно забавяне – неудобство, което на фона на цялата ремонтирана гарова картина просто бледнее.

Сайтът на БДЖ е също доста надежден – може лесно да се провери откъде докъде има влакове, разписанията им са абсолютно точни, има информация за местата, през които минават железниците, за евентуални прекачвания, цени и общо взето всичко, от което се нуждае човек, за да пътува с влак по човешкому.

Както забелязвате, да си харесаш дестинация и да стигнеш до гарата е лесно почти като в Германия. Работата се усложнява от многобройни дребни фактори, които са истински изпитания за волята, търпението, здравия разум и сетивата! Ала ние все още сме авантюристи!

Без значение, че цените на влаковете са сравнително ниски, има допълнителни намаления, които ние като ученици и студенти (и пенсионери) може да ползваме. Това смъква цената наполовина – вместо за 21 до морето може да отидеш за съвсем постижимите 10,50лв. Забавната част се явява издаването на ученическа карта за пътуване. Има 4 важни бюрократини неща, които винаги трябва да си ти в главата, ако решиш да си вадиш карта, защото иначе работата става съвсем сложна, бавна и досадна: от книжарница се закупува уверение за БДЖ, попълва се от счетоводството в училище; на гарата се носи уверението, ученическа карта, снимка и едно левче. Ако нещо ти липсва, ще пътуваш скъпо.

railways-275829_960_720

Като цяло българските железници са един голям парадокс: няма влакове до някои особено красиви дестинации като Мелник, Жеравна и Рибарица например; Влаковете, свързващи големите градове и които биват най-често използвани, са от най-старите, тежко „ухаещи” са, а контрольорите не могат да бъдат по-недружелюбни. За сметка на това влакът между Хисар и Долна махала например, които имат само една междинна спирка и чието пътуване трае не повече от 20 минути два пъти на ден, е немски тип, с автоматизирани врати, чисти тоалетни и седалки, а контрольорите са горди и постоянно усмихнати. Късметлии са живеещите в Долна махала.

И въпреки всички изненадващи предимства и не толкова учудващи недостатъци, пътуването с българската железница има магическата способност да отвори нови хоризонти. Монотонното „ту-туф, ту-туф” връща я към милите ни детски спомени я от някое пътуване с баба, я към някоя книжка с картинки. Чувството е… онова на бягството. Затова най-добре го направи с добра компания или с близки приятели – така хубавите спомени са гарантирани. Ако пък си осигурите и мъжката подкрепа на Джак, Джони или Джеймисън, забавлението ще е във вашето купе.

Съветвам ви да спирате във всички градчета или села по пътя, които ви се сторят чаровни – готино е да се изживяваш като хипар, а това, което ще видиш било то като забележителности, било то като природа или хора, е просто назаменимо и май остава незабравимо.

Наблюдавайте менящите се пейзажи покрай ж.п. линиите. Има толкова красота скрита между върховете на някоя планина, в парещия залез, по ширналите се поля, по остарелите къщи на не толкова остарелите хора, има красота родна и мила. Има я. Каквото и да си говорим.

Различно е от пътуването по магистралата с кола или автобус, защото там природата ни е само далечен фон, а на преден план са просто останалите коли. Около релсите няма коли. И в провинциалните градчета няма много коли. Тихо е, а това е различно.

Представи си чувството на брулещия вятър в лицето и косите ти, щом подадеш глава извън прозореца на препускащия влак. Някак всеки се изпълва с щастие, когато го направи. Като неписан закон е – чувството на най-чистата форма на свобода се влива във вените ти. И това не се забравя.

Затова, скрити или нескрити авантюристе, позволи си да си подариш нови изживявания в някой от многобройните влакове из родината ти, осмели се да видиш на живо това, за което цял живот слушаш и учиш, изпитай пределите си, докато си във възрастта на приключенията. Пък току-вуж открил нещо ново за себе си, което да те тласне в друга посока.

„Ту-туф, ту-туф”

Криста Василева

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s