Всичко, което трябва да знаем за езиковите лагери

Някои от нас вече са имали удоволствието да изживеят лично тази емоция. Други от нас само са чували от приятели и познати. Трети пък може въобще да не знаят за какво става дума. С помощ на Интеграл, водещият в този бранш, ние сме се заели да разбулим всички мистерии около това, какво всъщност представлява един езиков лагер.


На първо място, езиковите лагери съчетават умело еднакво важните учене и развлечение.  Те са възможност през лятната ваканция да учим и практикуваме даден чужд език в съответната среда, да контактуваме с учители, чиито роден език е изучаваният.Това спомага повишаването на нивото на владеене на избрания език. Освен това, езиковите лагери са отличен повод да се освободим от ежедневието си за известно време и да се насладим на множеството възможности, които се откриват пред нас: потапяне в атмосферата на страната, намиране на приятели, разглеждане на забележителности, практикуване на различни спортове. Ако обичаш да пътуваш и да изследваш нови територии, на такъв лагер можеш да научиш много за духа на дадена държава и да изживееш сам специфичната й енергия. Повечето лагери включват в програмите си много посещения на забележителности, но това, което най-много може да те приближи до есенцията на мястото  са малките улички и хората, които ще видиш, когато се разхождаш . Ако пък културата на държавата не е основният ти приоритет, можеш просто да се възползваш от спортните съоръжения, които лагерите предлагат. Много е вероятно никога да не си виждал такива в България.

Това, което е едно и също при всички лагери е разнообразието от други тийнейджъри, с които можеш евентуално да си паснеш, стига да комуникирате достатъчно, което е и една от основните цели на този тип екскурзия. Никога не е излишно да имаш приятел швейцарец, на когото да ходиш на гости, или приятел от екзотична държава, който да ти разказва приказки за причудливи традиции, животни и растения.

Един от най-вълнуващите аспекти на този тип ваканция е именно срещата с чужда култура, различна от тази на избраната държава.На такъв лагер можеш да се запознаеш с хора от целия свят. С палитра от всякакви националности и съответно манталитети никога няма да ти е скучно- в един момент ще се чудиш какво правят турците, когато бягат от час само за да разбереш че са намерили най-близкия наргиле бар в квартала. В следващия ще се удивляваш на факта, че мексиканците не сядат на масата в столовата без ярко-червеното шишенце с пикантна салса, което са си закупили от магазина зад ъгъла, когато са открили, че местната храна не е за тях.

Има и хора, които не могат или не искат да се сближат толкова лесно с чужденците. За тези хора има и план Б за моментите, в които им е самотно и имат нужда да си поговорят с някого: над 900 българчета всяко лято пътуват на езикови ваканции в чужбина.

Съществуват различни видове лагери, които Интеграл предлагат, в зависимост от предпочитанията и целите на ученика. Това, което всички лагери имат общо помежду си разбира се е ученето. Разликите се проявяват, в това какви дейности се извършват извън класната стая.

Един  от класическите варианти е градският тип лагер, в който след занятията по езика учениците разглеждат града, в който е лагерът, и околностите. Броят на учебните часове може да варира и това определя какви и колко забележителности могат да бъдат посетени. Освен забележителности обаче, някои лагери предлагат и спортни занимания за свободното време на децата.

Друг популярен тип лагери са спортните лагери, които залагат основно на активните дейности. Някои от тях са само за един определен спорт, други пък предлагат широко поле за изява. Интересно преживяване е ездата, която се среща в някои лагери в Англия.

Трета разновидност са лагери за по-големи ученици, при които лагери акцентът не е върху изучаването на езика, ами върху придобиването на конкретни умения или знания в дадени област. Academic Summer предлага обучение от специалисти в основните предмети, изучавани в училищата в Англия, като целта им е да подготвят курсистите си за колеж или университет във Великобритания. Имат занимания за водене на дебати и развитие на критическо мислене. The Oxford University Experience и Oxford, Cambridge and London advanced Studies Program дават на учениците възможността да се потопят в академичната среда на университетите Оксфорд и Кеймбридж, като включват обучение по избрани предмети, работни семинари и подготовка за кандидатстване.  Cambridge School of Visual and Performing Arts разполага с 14 студиа за различни изкуства и предлага занимания по текстил и мода, театър, графичен дизайн, изобразително изкуство, фотография. D’Overbroeck’s College пък организира курс с иновативна структура и философия- всяка седмица се провеждат и практикуват практически уъркшопи като експерименти в лаборатория, симулиране на събитие в градския съвет, търсене на улики „От Местопрестъплението“, спортна журналистика и други.

Обикновено има разделение на възрастови групи 8-12 години; 12 – 18 години като това зависи от конкретното училище. Програмата и начинът на преподаване са съобразени с възрастта на курсистите, но като цяло се използват интерактивни методи на преподаване като обучението се осъществява чрез дискусии, обсъждане на актуални теми, ролеви игри, залага се непрекъснатото практикуване и прилагане на новите знания.

Съвсем логично, предпочитаните дестинации се определят в зависимост от желания език за изучаване. Като най-популярни се открояват Великобритания, Германия, Испания, Франция. Посещавани са Малта и САЩ, също Португалия е популярна тази година. Най-екзотичните предложения на Интеграл са лагери в Малага, Саламанка, Мексико, Куба и Латвия.

Интеграл съветва курсистите с по-ниско ниво на владеене на съответния език да изберат държава, в която това е националния език. След като поставят стабилна основа от знания, да изберат дестинация, с която да разнообразят, като например да изучават английски извън Англия. Любопитно предложение тази година е лагер в Банско.

Езиковите ваканции се различават и по времетраенето си. Често избирана продължителност за езикова ваканция е 2 седмици или 3 седмици, особено за децата, които пътуват за първи път. Курс от две седмици е достатъчно кратък, за да бъде смятан за просто екскурзия от пътуващия. При три седмици връзката между ученика и мястото е по-силна, но времето не е достатъчно много, за да се откъснеш напълно от света, от който си дошъл. Едномесечните лагери от друга страна те изправят лице в лице с един друг, непознат и чужд свят. След 4 седмици на едно място човек започва сериозно да се замисля за границите между хората от гледна точка на пространството. Съществува и възможността да усетиш колко много дребни неща от родината ти липсват. Педантичността на Германия и яркият нюанс на зеленото на тревата в Англия например в един момент могат да ти се сторят подлудяващи, и ще се чудиш как преди не си забелязвал красотата на своеобразния хаос в България. Затова и  курсове с по-дълга продължителност се избират от семейства, чийто деца са натрупали опит в пътуването на езикови ваканции.

Най-много пътуващи има през лятото, тъй като ваканцията е най-дълга и дава повече възможности за избор на езикови центрове. Езикови ваканции се провежда и през зимата, и пролетта. През зимата могат да се съчетаят с практикуване на зимни спортове (ски, сноуборд).


Попитахме 2 ученички от училище, Инес и Михаела, за техните преживявания от лагер с Интеграл:

Къде, кога, за колко време пътува?

И: Берлин, края на юли-началото на август , за 3 седмици, в Берлин Колидж

М: Англия, края на юли за 2 седмици

Как протичаше ежедневието ти там?

И: Понеже беше за 16+ имахме огромна свобода, единственото правило беше да присъстваш 4-5 пъти на занятията (иначе звънят на родителите) , прибираш се по всяко време на денонощието (имаш специална карта за пропуск), можеш нелегално да спиш в чужди стаи и да внасяш алкохол. Всеки ден има организирани мероприятия (посещение на музей например) и ти решаваш дали да ходиш (доплаща се), а събота имаш целодневна екскурзия (по желание)… като цяло голям купон.

М: Сутрин имахме часове, а след обяда имахме различни занимания. Сряда и събота следобяд имахме екскурзии, както и неделя, целия ден

Кои са най- интересните неща, които си правила през това време?

И: Вечеря, кино, каране на кану, басейн и в стаите с компания.

М: Определено екскурзиите бяха най-интересни, но и заниманията, които ни организираха вечер. Имаше различни видове игри, спортове, чрез които можехме да се опознаем по-добре.

Какво е едно специфично нещо, което си забелязала за местното население  по време на престоя си?

И: Най-много ме подразни един автобусен шофьор… нямах си представа за ориентация- помагат на изгубилите се, купон, chill.

М:  Всички са много организирани и намират различни начини, чрез които да усвоим по-лесно нещата, и повечето се стараеха да говорят без диалект, така че всички да ги разберем.

Какво си забелязала за другите чуждестранни ученици?

И: различен стандарт на живот, различни обноски и светоглед, но ни сплотяваше стремежа към забавление и общите проблеми… като цяло научих много от тях

М: Повечето гледаха да се запознаят с хора от колкото се може повече страни, като  имаше ученици от  Китай, Гърция, Швейцария и много други.


Има ли езикови ваканции за възрастни? Реално няма горна граница по отношение на възрастта на курсистите. Предлагат се курсове за всякакви възрасти, както и специализирани курсове за бизнес, право, компютри и други области. Работещи професионалисти също могат да изберат такива програми, както и по-специализирани програми за бизнес комуникация или тясно свързана със сферата им на работа. Също така по-самостоятелни тийнейджъри могат да се включат в курсове по общ английски за повишаване на нивото или да се подготвят за изпита по езика (IELTS, TOEFL, TestDAF, OSD).

Е, това са изумително много възможности, които Интеграл предлага. Как ли се чувстват всички консултанти, които правят всичко това възможно?

„Вярваме в полезността на езиковите ваканции за учениците, защото не само им дава възможност за придобиване на знания, но и разширява кръгозора им за света, запознава ги с много различни култури и ги подготвя за живота в мултикултурна среда. Не на последно място ги среща с техни връстници и им дава представа от какво се вълнуват те и може да се каже, че им помага да си „сверят часовника“ за това какво е необходимо, за да са конкурентни в глобализиращия се свят. Радваме се, че можем да бъдем част от този процес и да помагаме с дългогодишния си опит в това начинание.“

Интеграл винаги се старае да бъде максимално полезна на своите настоящи и бъдещи клиенти и затова винаги са в търсене на нови, с професионално отношение партньори, които да предлагат програми с отлично качество. „В този аспект се радваме, че и тази година можем да предложим Португалия като нова дестинация за изучаване на английски език в The International School of Algarve.“

Езиковите лагери са уникална възможност всеки от нас да изживее едно мъничко приключение по време на някоя ваканция, която да го направи по-отговорен, по-добър в даден език или предмет; да разшири хоризонта му и да му покаже света такъв, какъвто е- разнообразен, стресиращ от време на време, но вълнуващ и интересен, изпълнен с множество преживявания и като цяло- очарователен.

Яна Стойкова

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s