Drawly

Минавам през вратата, ярка светлина в очите ми, чувам гласовете…смеха…и щастието от срещата с любимата художничка. Започнал е урокът с под 14-годишните, Йоанна Викторова (още известна като Drawly) рисува по дъската. Обяснява и помага на всеки, който има нужда. Децата са изключително щастливи, но и концентрирани, все пак с рисунките си могат да си спечелят плакат на рисунката й „Разкаяние“ . В края на урока тя ще си избере трима, които са я впечатлили най-много и те ще си тръгнат и с този спомен от нея.

Ние гледаме отгоре и виждам един доста добър портрет на художничката, направен от малко изглеждащо момиченце. Щастието се усеща навсякъде. Йоанна е лъчезарна, усмихната и добронамерена. Отнася се с търпение към всеки с всеки въпрос и с удовослствие помага. Обяснява ясно и увлекателно.

16143730_1828966340717000_3104509076500843951_o


Урокът свършва. Успявам да се доредя и да я питам няколко (3 по-точно) неща. Както и за автограф, няма как да не го спомена като фенката, която съм й. Ето ги и отговорите й :

От къде черпите вдъхновение?

– Черпя вдъхновение от всичко и не преувеличавам с това. От хората около мен, дори от сградите, от филми или книги, които чета,от абсолютно всичко, което се случва през деня. Черпя от емоциите си, от мислите си.

Имате ли любима рисунка, ваша или на друг художник?

– От моите, мисля че е една която се нарича „съчувствие“, на английски „ empathy ”. А на други имам много любими картини, следвам много художници и не може да бъде само една.

Съвети за човек, които все още търси стила си и не знае как да го открие или създаде?

-Бих предложила първо да прерисува много , много различни стилове, и накрая да нарисува нещо без да гледа от никъде, без да гледа от никакъв стил, просто да седне с нищо друго около него или нея и да нарисува. И стила сам ще се покаже, всичко което е научил ще си излезе на хартията


След това минават още хора за снимки и автографи.

Започва групата за над 14 години. Ние сме най-отпред, излиза че сме се записали и първи. Йоанна започва урока. Обяснява основни неща. Изключително харизматична е и печели всички в публиката.

Като цяло и урокът е много полезен дори и за професионалистите в групата. Character design е нещо, което би потрябвало на всеки и идеите ѝ са оригинали и забавни. Рисуването на тази дъска обаче се оказва трудно, затова залепят големи листове, които в края ще бъдат раздадени редом с плакатите на рисунката ѝ.

Рисуването продължава, тя минава през редиците, помага, дава съвети, окуражава.

16177654_1828966357383665_1282421167607486203_o

В края събират скицниците и тя отново избира, но този път има изключение. Едно момче от групата ѝ е направило страхотно впечатление, но рисуването му е по-професионално за това той по изключение ще получи плакат, за да е честно спрямо другите. И така вместо три, са раздадени четири плаката, и рисунките ѝ на големите листа. След края на урока и раздаването отново има въпроси и автографи. Тя е щастлива, че има толкова хора, които се интересуват и толкова талантлиливи деца. Има желанието скоро отново да участва в подобно събитие и може би някога в бъдеще урок по дигитално изкуство.

Беше прекрасен ден, изпълнен с радост, полезни съвети, надежди, очакване, вълнение и се надявам скоро да имам възможността отново да се срещна с тази вдъхновяваща личност, а до тогава пожелаваме още много успехи на Йоанна.

Анна Владова

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s