7 съвета да сме по-мотивирани

С началото на учебната година повечето от нас биват връхлетени от вихрушка от емоции като неприязън, страх, отчаяние, безнадеждност, раздразнение, яд, тъга и пр. Някои дори твърдят, че това, което изпитват, е ненавист към училището в чистата ѝ форма. Но тук се появявам аз и съвсем безцеремонно си позволявам да твърдя, че всъщност едва ли някой от нас мрази самото училище, а просто периода, в който трябва да премине светкавично бързо от режим Няма за какво да се старая и да бързам, затова ще си мързелувам към Денят ми е разчетен до минута, за да мога да оцелея. Именно този период (началото на учебната година) ни предоставя неповторимата възможност да заровим мотивацията си дълбоко под земята. Дали обаче вместо това не можем да се усмихнем широко пред всички входни нива, строги учители и забравени през лятото уроци и да останем мотивирани? Разбира се, че да. А ето и 7 съвета за това как да запазиш мотивацията си през цялата учебна година.

1. Събуждай се с готина песен.

Кой не би искал денят му да започне супер свежо? Сложи като рингтон на алармата си някоя песен, която ти харесва и те зарежда с енергия или чийто текст намираш мотивиращ. Така рано сутринта ще можеш да се радваш на вдъхновение, струящо от алармата ти. Защо пък и да не попееш с нея?

2. Пази работната си зона добре организирана.

Често нямаме времето или желанието за подреждане. Все пак е факт, че добре организираното и чисто бюро повишава желанието за употребата му. Затова се увери, че прибираш нещата си след като приключиш с използването им, за да имаш винаги чиста зона, където можеш да работиш и твориш.

3. Открий личност, която те мотивира.

Намери личността, която е осъществила мечтите си и е постигнала целите си и я превърни в свой модел на подражание. Когато усетиш, че мотивацията те напуска, мисли си за усилията, които избраният човек е положил, за да стигне там, където се намира сега.

4. Бъди оптимист.

Поучил си слаба оценка? Скарал си се с приятел? Учителите ти изискват твърде много? Не се предавай на временни колебания. Стисни зъби, усмихни се с тази 24-каратова усмивка, която приятелите ти обичат и знай, че всичко ще се оправи, стига да вярваш.

5. Разчупвай рутината.

Старай се да се занимаваш с разнообразни дейности. Запиши се на нов вид спорт, отиди на кино с приятели, посетете концерт, галерия или фестивал, прочети книга на чужд език. Забавлявай се! Можеш да го правиш не само през лятото, но и през останалата част от годината!

6. Постави си цел, която да преследваш.

Знам, знам. Бездействието е много примамливо, но не бива да се оствяш да те погълне. Поставянето на цел, която да преследваш е удобна тактика. Така ще знаеш, че винаги ще има още нещо, което да направиш в определената посока и влизаш в режим на действие, който се оказва страшно полезен, когато изведнъж те затрупат с тонове домашни и предстоящи контролни.

7. ОТКРИВАЙ.

Поддържането на откривателския дух е важна точка от развитието на човек. Търси, интересувай се, откривай нови приятели, събития, цели, хоризонти. Това не само би повишило мотивираността ти, но би ти предоставило и съвсем нов начин на мислене.


Въпреки че има много фактори, които претендират за достойни да отнемат радостта от това, което правиш, само от теб зависи дали ще им позволиш да го направят или с помощта на тези седем съвета ще направиш учебната си година готина и вдъхновяваща.

Божидара Симеонова

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s