Защо тазгодишният Фашинг си заслужава парите

Или как не мястото или часът правят Фашинга

Несигурност, неяснота, промени- изглежда това обуславя Фашинг 2017-та. Много от нас не бяха сигурни дали искат да отидат, други пък са категорични, че няма да го направят. Като отговорник на моя клас, разпитах съучениците си защо не се записваха. Главните причини бяха промяната в мястото и часа- защо тогава, пък как може да не е в НДК?! Тъй като за всяко нещо си има причина, сега имате възможност да разберете отговорите на тези и други въпроси относно предстоящия Фашинг.

Къде, кога, защо?

Като за начало, Фашингът не може да е в НДК просто защото в момента го ремонтират. Залите, които са свободни, са запазени до 2018-та от концерти и официални събития, в сравнение с които някакво си тържество на някакво си училище (било то и *Фашингът* на *91. НЕГ*) няма шанс да бъде приоритизирано.  Освен това причината за датата и ранния час е неудобството, което Фашингът обикновено причинява на учителите, които са задължени да присъстват и да ни надзирават.  Класната ми ми разказа колко уморително е след 10 часа в училище с нас, прекрасните и послушни тихи дечица, да бъдеш принуден да ги вардиш на такова официално място и да слушаш всичките им шеги, които не разбираш. Дори и да приемем, че съобразяването с учителите не ни е приоритет, така и не можах да разбера, защо точно ранният час на Фашинга е толкова обиден.

В крайна сметка това може да е единственият Фашинг, който няма да е в НДК- трябва да се кефим на факта, че сме били там, когато е бил различен от всички други и уникален.

90’s Kids

Темата е още нещо, което разграничава тазгодишния Фашинг от повечето предишни: тя е интересна и дава десетки възможности за интерпретация. Можеш да се облечеш в стил 90-те; можеш да носиш нещо, характерно за любимия ти герой от филм от това време. С малко въображение и минимални усилия можеш да наистина изглеждаш въздействащо.

Като последният випуск роден през деветдесетте, ’99 са избрали темата именно за да отдадат почит на тези емблематични години.

Организацията

За това колко трудно и тегаво е да се организира нещо толкова мащабно Александра Петрова говори с Лили Кирилова, една от тримата главни организатори:

Фашингът сплотява ли випуска, който го организира, или  обратното?

Определено го сплотява. Когато не организираме Фашинг, ние обикновено сме разделени на някакви групички от приятели, а около Фашинга имаме възможността да общуваме с много повече хора, с които не разговаряме всекидневно. Така имаме шанс да ги опознаем и да създадем нови контакти, да намерим нови приятели дори. Все пак си зависи и от випуска. Ако има някакви кавги може и да го раздели, но засега слава богу нашият випуск сме нямали проблеми.

При толкова много и различни мнения  на организаторите как взимате важните решения?

В нашият випуск всички важни решения се взимат чрез демокрация, а именно poll-четата във Фейсбук. С тяхна помощ сме гласували за абсолютно всичко – каква ще е темата, кои ще са изпълнителите, къде ще е залата и т.н. Разбира се понякога, ако трябва да се реши нещо по-важно, предполагам че главните могат да вземат някакво по-твърдо решение, ако преценят, че така ще е най-добре за Фашинга. Но това при нас засега не се е случвало.

Има ли съдействие и разбиране от страна на учителите в НЕГ?

Ами да, учителите страшно много ни помагат и се опитват по всякакъв начин да ни съдействат. Отделят ни от времето си, отделят ни от вниманието си и се вижда, че правят всичко за нас. Постоянно ни разпитват как са нещата, дали имаме нужда от помощ с нещо. Имаме тяхната подкрепа,  което е много важно, защото тава голямо събитие се прави наистина трудно.

Да не дойдем на Фашинга би било много неуважително спрямо тях и усилията им. Хората са се постарали да направят нещо джиджано и интересно за нас, пък ние да се държим като лелки с накърнено достойнство и да се скръндзаме, струва ми се малко крайно. А и парите ще отидат за благотворителност .

Цялото интервю с Лили очаквайте утре (26-ти март)!

Какво прави Фашинга

В заключение искам да кажа, че Фашингът е един от малкото поводи, в които всички НЕГ-ъри могат да се съберат и да правят неща като общност. Реално това е единственото събитие в училището ни, което обединява ученици от различни компании, випуски, интереси. Именно това прави Фашинга: не мястото, датата, категориите, победителите или дори темата. Уникалността на Фашинга се дължи на общественият дух на нас, учениците на Немската. Той ще бъде какъвто ние си го направим.

Затова в отговор на изначалния въпрос мога само да кажа: Да, абсолютно си заслужава.

Яна Стойкова

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s