Фашингът през погледа на Лили Кирилова

Всички знаем какво е това фашинг. Едно събитие, една традиция, обединяваща пет випуска и учителите им веднъж годишно. Всеки випуск, организиращ фашинга, се стреми неговият да е най-успешен и най-запомнящ се. 2017 е годината на випсук 99, които са избрали не само по-нестандартна тема, а и място. Главният организатор Лили Кирилова ще ние разкрие малко повече за събитието и за трудностите, през които всички заедно са преминали, за да продължат тази прекрасна традиция на Немската.
За начало ще обобщиш ли какво е фашинг в 2 изречения?

Фашингът е традиционният празник на немската и е малко по-различен от празника в Германия. Главната цел на фашинга е да се съберем, ние учениците от Първа немска, и да се позабавляваме. Ще използвам възможността да помоля всеки да дойде с костюм, за да спазим традицията и да направим фашинга малко по-интересен.

Всяка година организаторите се стремят техният фашинг да е най-запомнящият се. Вие каква тема избрахте за тази цел?

Нашата тема е „Децата на 90те” (90s kids). Избрахме тази тема неслучйно. Първо, за да има вариация в костюмите, но всъщност сантименталната част от избора на темата е че ние,випуск 99, сме последните ученици родени през 90те години.

Ще споделиш ли дата, място и час?

Датата е 27ми март. Мястото е хотел Маринела, а часът- 14:30.

С какви предизвикателства се сблъскахте по време на организацията?

Това са неща, с които ще се сблъсваме цял живот. Около 50 човека организираме фашинга и е нормално да имаме различни виждания и различни гледни точки. Трябваше да се научим да се уважаваме въпреки различните ни мнения и да работим в екип. Дори някои да имаме лични проблеми с даден човек, когато става въпрос за организиране на едно такова събитие, трябва да забравим тези проблеми и да се държим наистина чисто професионално и да дадем всичко от себе си да направим фашинга възможно най-хубав. В живота е така – невинаги работиш с хора, които на 100 процента харесваш, но трябва да се научиш на уважение към другия.

Фашингът сплотява ли випуска, който го организира, или обратното?

Определено го сплотява. Когато не организираме фашинг, ние обикновено сме разделени на някакви групички от приятели, а около фашинга имаме възможността да общуваме с много повече хора, с които не разговаряме всекидневно. Така имаме шанс да ги опознаем и да създадем нови контакти, да намерим нови приятели дори. Все пак си зависи и от випуска. Ако има някакви кавги може и да го раздели, но засега слава богу нашият випуск сме нямали проблеми.

При толкова много и различни мнения на организаторите как взимате важните решения?

В нашия випуск всички важни решения се взимат чрез демокрация, а именно poll-четата във фейсбук. С тяхна помощ сме гласували за абсолютно всичко – каква ще е темата, кои ще са изпълнителите, къде ще е залата и т.н. Разбира се понякога, ако трябва да се реши нещо по-важно, предполагам че главните могат да вземат някакво по-твърдо решение, ако преценят, че така ще е най-добре за фашинга. Но това при нас засега не се е случвало.

Има ли съдействие и разбиране от страна на учителите в НЕГ?

Ами да, учителите страшно много ни помагат и се опитват по всякакъв начин да ни съдействат. Отделят ни от времето си, отделят ни от вниманието си и се вижда, че правят всичко за нас. Постоянно ни разпитват как са нещата, дали имаме нужда от помощ с нещо. Имаме тяхната подкрепа, което е много важно, защото това голямо събитие се прави наистина трудно.

Можеш ли да издадеш нещо за участниците в тазгодишната програма или ще останат изненада?

Ще се опитаме да разчупим възможно най-много фашинга, като включим нещо ново, нещо, което досега никога не го е имало. Естествено, ще има изпълнители не само от Немската, а и професионалисти. Поканили сме рапъра Секта и Оgi 23.

Защо искаше да си главен отговорник на фашинга?

Защото исках наистина да е много хубав фашингът и знам, че когато аз съм главен, ще дам всичко възможно от себе си, и в момента наистина е така. Няма да позволя да се провали този фашинг, поела съм го като отговорност. Нещо, което не очаквах, но ми дойде като плюс, е, че научих страшно много неща. Личностните ми качества се обогатиха с неща от типа на Zeit Management, това да си разпределяш времето и да отделяш примерно по два-три часа на ден за този фашинг и останалото време да е за теб. Научих наистина много и за отношенията между хората, което е доста важно.

Освен дипломатичност какви други твои качества ти помагат?

Това, че съм социална и нямам против да говоря с хората като цяло, не само със съученици, ами например и с изпълнители и спонсори. Както каза и дипломатичност – много е важно по какъв начин казваш нещата, как ги казваш, а не толкова какво казваш. Това е хубаво качество, което трябва да притежава един главен. Да не забравяме и упоритостта, не трябва да се отчайваш. Като цяло ако искате да сте главни на фашинга, трябва да сте оптимисти, защото ще имате много моменти, в които ще си е до отчайване.

Чували сме слухове, че фашингът се предава от лайстунг на лайстунг. Това вярно ли е?

Нее. Поне при нас, когато избирахме кой да е главен, не се е случвало някой от горния випуск да каже „Ето, вземи папката, ти ще си главен”.

Съвет към следващите випуски в нег? 

Внимавайте много при взимане на някои решения, защото трябва да сте напълно сигурни. Като пример- не можете един ден да изберете дадена кауза и да обещаете помощ на дадени хора, а на другият ден да кажете „объркахме се, сменяме каузата” и да разочаровате тези, които са разчитали на вас. Също така трябва да си подбирате внимателно темата, защото последните няколко години всички теми бяха почти за вечерни рокли, което скоро ще се изтърка. Опитайте се да разнообразите фашинга. Всеки випуск се надява и иска неговият фашинг да е най-хубавият и да го направи най-добре, но ще ви кажа, че повечето пъти си остава с искането. Не се разочровайте, защото знаем,че всеки дава всичко от себе си, както и ние даваме всичко от себе си в момента, но невинаги се получава така, както сме го имали в представите си, което е абсолютно нормално. Разбира се са ни завишени представите.

След този опит виждаш ли се като един бъдещ организатор на събития?

(Смее се) Мислех си го и това. Като цяло много нерви хвърлях по фашинга. Например ме беше страх, че нямаме спонсори, притеснявах се дали ще стане, дали ще успеем до 27ми март да намерим спонсори, изпълнители. Това е нещо, което наистина отнема страшно много време, нерви и енергия. Първите няколко месеца казвах „да, аз със сигурност мога да работя това”, но сега определено бих се замислила. Според мен за всеки е ценно да мине през това в живота си, защото както казах, научихме много неща и силно подкрепям хората, които искат догодина да участват в организацията.

Ако можеш да върнеш времето назад, би ли станала пак главен организатор?

Да, бих станала, защото смятам, че съм допринесла много за фашинга и смятам, че мога да допринеса още повече. Важен е крайният резултат и ако наистина успеем да направим един хубав фашинг, колкото и енергия и усилия да сме изхабили, наистина ще си е струвало.

Ако имаше възможност независимо от традицията, правилата и парите да организираш фашинг, как щеше да изглежда той?

Определено пак щеше да е в Маринела,тъй като е много лъскаво и много хубаво. Много съм доволна от залата, а и от хората, които ни я предлагат. Бих го направила в доста по-късни часове. Аз съм човек, който като цяло е по-акивен през нощта, не обичам да ставам рано и почти целия следобед съм сънлива. Наистина мисля, че има нещо магическо в нощта, затова бих го направила от по-късен до по-късен час. Темата бих оставила същата, защото много ми харесва. Сегшният фашинг ще бъде 3-4 часа някъде и ако можех, аз бих увеличила това време, за да сложа още повече неща в програмата. Бих поканила някои известни диджеи и бих сложила различни видове музика. Бих направила нещо, което да накара хората да танцуват и да се забавляват.

Благодарим на Лили за отделеното време, а на останалите можем да пожелаем само приятен фашинг, забавлявайте се и не забравяйте колко усилия са били хвърлени, за да можете да му се насладите.

Александра Петрова

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s