Playlist -април 2017-

“Playlist” е рубриката, в която хора от екипа ни споделят любимите си парчета за изминалите 30 дена.

Arctic Monkeys – Snap Out Of It

Kind of arctic monkeys vibe this month

I feel like това може да се “наложи” в много ситуации; във всеки случай повечето от нас имат нещо, от което трбява да snap out-нем. И все пак как ви звучи среднощна разходка из пустите, но ярко осветени улици? Или пък топъл, слънчев ден безцелно шляене, било то сам или не? Е, точно така ми звучи тази песен. Or also more like, chill a lil bit, okay? …

Доста разбъркано и пасивно-агресивно описание се оформя, но в крайна сметка трябва да останем верни на себе си а няма по-подходящи характеристики за тази цел. А песента? Не е ли и тя пасивно-агресивна? Може би не, ама нали всеки вижда, каквото иска…сигурно е така и с разбирането на текста. Един ще го свърже само с видеото, друг ще го разбере като подтик да спреш с вредни навици, а трети (аз кхъм кхъм) ще го разбере като чил песничка за себеоткриването, в това да се откажеш от това, което не е добро за теб, пък дори и привидно да ти доставя удоволствие. И все някой ще си каже “е, и? Какво като не е добре? Щом ми е забавно значи е добре, защо да спирам?” И ще имат право. Нали идеята на света била да си прекараш добре. Е да ама рано или късно последствията от това забавление ще те достигнат ( нали имаше и лоши страни) и какво? И за да се лишим от това помрачаване на щастието не е ли по-лесно просто да немрим нещо, което ни прави точно толкова щастливи, но без downside-овете? Вярно е, че е трудно да се откажеш от навици, същото важи и за тези дейности, които ти доставят удоволствие.” It sounds like settling down or giving up/but it doesn’t sound much like you girl” Така си е, не се отказвай ,you know, fight for what you believe in, right? Ндаа…

Bon Iver – For Emma

Тази песен е една от тези, които удрят право в емоциите. Богата е на хармонии и образност, както и наситена с чувства. Музиката на Bon Iver винаги ми е напомняла на разходка в гората с някого, когото обичаш, през пролетта, когато небето е мрачно и сиво и над светлата трева и млечните тонове на цветчетата на дърветата ръми леко. Тази картина, тази естетика, просто ми стоплят душата. Текстът на “For Emma” е поезия сам по себе си и е възможно да се изпишат още поне 300 думи в анализ на всичките начини, по които думите галят сърцето. Последният ред  “I toured the light, so many foreign roads/ For Emma, forever ago” говори едновременно за същността на отдадеността, която е светлина, но и непознати пътища, и загатва за цялостната тематика на албума, който носи именно името “For Emma, Forever Ago”.

Ако харесвате: Ed Sheeran, Of Monsters And Men, Mumford And Sons

Queen – Bohemian Rhapsody

Това е една от най-брилянтните песни на всички времена, съчетаваща елементи на балада, опера и хард рок, преплетени в едно цяло по такъв невероятен начин, че могат да омаят всеки. Без значение колко често я слушам, всеки път, когато си пусна, тя ме пленява и ме кара да търся всеки един тон, скрит в прекрасната хармония.

 

The Neighbourhood – The Beach

Новите приятели със сходен музикален вкус могат да ти покажат много изпълнители, които със сигурност биха ти се харесали! Откакто за първи път чух The Neighbourhood не мога да спра да слушам Wiped Out! и имам чувството, че още много време ще бъда на тази вълна.

Harry Styles – Sign of the Times

Поредното basic парче от мен, но този път ИЗОБЩО няма да ми стане гадно, че такава песен ми е пó на сърце от някоя друга хипстърска. This time I will embrace my mainstream shittiness and no one would ever be able to stop me. Не за друго, а защото този месец или по-точно на 7. април някъде към обяд излезе първият сингъл на един от петима британци, решили да си направят почивка за чай (още позната сред фендъма като “hiatus” /безбожно много ме дразни вече тая дума/), която взе че продължи повече от година. Обаче ето го… къдравият хубавец, който вече не е толкова къдрав, но все още е хубавец, показа на света собственото си изкуство, за което споделя, че е черпил вдъхновение от ерата на глeм рока. Две думи имам за него: “Обожавам го”. За изкуството говорим.
Много дълго стана това…нещо.. може би даже сърцеизлияние. Обикновено аз съм тази с двете изречения, второто от които “Иначе песента е готина.”, но сега не си сдържах.
Оставям ви да се насладите.

Savages – “The Answer”

За унищожаващата и подлудяваща фрустрация да искаш нещо/ някого, но да не можеш да го имаш.

Rest, Repose – “Sleep City”

“Вокалите са прекалено силни!!!
Китарите не подхождат на гласа!!!
Вокалистът прилича на Хагрид!!!
Дислайк от мен!!!”
Я стига. Песента е страхотна! Въздейства, изразява емоция, отправя послания, мелодична е, (а що се отнася до музикантите) да не споменаваме и успеха, който Rest, Repose постигнаха без подкрепата на външна сила а.к.а лейбъл, което много уважавам. Респект.
Дори музиката да не ти хареса, чуй текста и се опитай да откриеш нещо за себе си, но дори това да не стане…мнението ми, че тексът е най-хубавата част от тази песен, си остава.

Foals – Spanish Sahara

Въпреки че всички обичаме да слушаме музика докато се занимаваме с друго, Spanish Sahara за мен е песен, която не може да служи само за запълване на тишината. Градацията е невероятно красива и като цяло звученето не е само за слушане, а и за усещане.

1 Comment

  1. Невероятно. Всички песни са много красиви, а описанията им са майсторски написани така, че да те заинтересуват и да цъкнеш линка. 10/10 🎉

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s