Playlist -май 2017-

“Playlist” е рубриката, в която хора от екипа ни споделят любимите си парчета за изминалите 30 дена.

Florence + The Machine – Stand by me

Добър кавър на добра песен.

Mastodon  – The Sparrow

Mastodon определено станаха една от любимите ми групи през последния месец. Дори не мисля, че слушах някоя група повече от тях. Издадоха нов албум, който е просто гениален като концепция, музика, текстове и всичко, от което се нуждае един такъв вид piece of art като музикален албум. Все пак реших да избера една малко по-стара, мелодична и спокойна тяхна песен. Посланието й е изключително просто и кратко, но силно:

“Pursue happiness with diligence…”

Slow Life – Grizzly Bear

Първият коментар на тази песен в ютютб е “This is exactly what depression feels like”, с което съм много съгласна. Меланхолична, носталгична- точно песента, която си пускаш, когато някой ти липсва- в смисъл, че вече го няма и в смисъл, че никога не го е имало.

Oh Wonder – Landslide

Чисто и просто албумът Oh Wonder на едноименната група е всичко, което слушах изминалия месец. Конкретно Landslide ми напомня на близък човек, който премина през малък пад, но аз винаги гледах да показвам, че може да разчита на мен.

Paramore – Hard Times

Когато видях противоречивите мнения в Tumblr за новия сингъл “Hard Times” на Paramore, нямаше как да отложа изслушването му. Макар и да съм фен на по-старите им песни, не мога да отрека, че са се справили чудесно с комбинацията на приповдигнато звучене и не толкова оптимистичен текст. От този момент насам няма ден, в който да не си пускам парчето поне веднъж.

Milky Chance – Stolen Dance

Прекрасна песен, успокояваща и докосваща, една от онези, на които не може да не запееш. Нещото, което я отличава, е характерното за групата „затишие“ след припева. То обаче бързо бива заменено от жизнерадостния ритъм на песента, който сякаш се е чувствал неудобно да отсъства през това време. Също толкова въздействащ е и клипът към песента. На заден план се сменят изображения, показващи спомени, докато изпълнителят-Rehbein, стои неподвижно, без да изразява каквито и да е чувства (или поне така изглежда). Все пак, без да е твърде статичен, клипът остава емоционален, будещ чувства (точно както песента), прост, но не и глупав. И да- изпълнителят е немец (още една причина да харесате песента).

Oblivion – Grimes

Ритмите на M.I.A. срещат звученето на Alt-J и пеенето на Björk- така бих описала музиката на Grimes. Звучи много нестандартно и извънземно, но странно привлекателно, и на 50-тото слушане вече ти харесва. Тази песен има много як риф и прогресия и се усеща сякаш този синтезатор те поглъща и влиза под кожата ти, особено, когато се добавят и другите мелодии. Да слушаш това е като да се възнасяш в друго измерение. Преживяването със сигурност е неземно, каквато е и музиката на Граймс като цяло.

Gorillaz – Clint Eastwood

 “I’m useless / but not for long / the future is coming on” Харесва ми това послание. Харесва ми песента, харесва ми и групата. Наскоро разучих и историята й и на всеки един от “членовете”, стигнах до заключението, че всичко свързано с тях е много controversial, което естествено ми допада.

Обратно към песента- обожавам начина,  по който е изпята. Толкова разсеяно, сякаш не е нищо особено, тананикане едва ли не. И идеята- след бурята идва дъга-  допълва това произведение до съвършенството.


Не пропускайте да последвате профила ни в Spotify, където можете да намерите и чуете всичките ни плейлисти!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s