DSD или Leistung?

Наближава средата на юни и съответно един момент, от който всички осмокласници едновременно се страхуват и очакват с нетърпение: приемният изпит за Немския Отдел™. Практиката показва, че не всеки, който е бил приет в Лайстунг, се чувства добре там и съответно е имало и случаи, в които някой се мести в DSD паралелка именно поради тази причина.

За да ви помогнем да направите правилния за вас избор, решихме да се опитаме възможно най-обективно да ви разкажем за двата профила, тъй като от този избор зависи как ще си прекарвате времето в следващите 4 години, а и до голяма степен може да предначертае по-далечното ви бъдеще. Разберете повече за:

Leistung

Начин на вземане на материала: как се учи

Преподаването на учителите позволява да запомняш по някои предмети доста от нещата в час. Преди класни се учи от това, което е било писано в час, понякога от учебника и от видеа в интернет. Като цяло за да изкараш висока оценка трябва да си готов да работиш самостоятелно и да търсиш допълнителни източници.

Как протичат часовете

Групови задачи, креативни задачи, учителят пита въпроси върху това, което предстои да учим, и учениците предполагат и отговарят за устната оценка. Учителите държат да видят дали и как мислим повече, отколкото държат предположенията ни да са верни.

Креативни задачи: има ли?

Постоянно. Понякога даже са повече от обикновените задачи. Самите класни са един креативен процес- тестове почти никога не се дават, по всеки предмет се пишат текстове, анализи, казуси.

Проекти: какви, как ги правят учениците

От време на време има презентации, за които човек трябва да се подготвя доста дълго, защото критериите са високи. Постоянно има групови работи, които се изпълняват в час, често се импровизира при тях, защото понякога се дават за прекалено кратко време.

Количество домашни: много ли е малко ли е, непосилно ли е

Някои от немците рядко дават домашни и/или дават кратки домашни. (Hepfer примерно) Други дават всеки път непосилно огромни домашни (които в крайна сметка почти никой не пише). (Behrendt примерно)

Учители:

Немците традиционно са по-строги от българските си колеги и никога не позволяват на учениците да им се качат на главите. От друга страна не по всеки предмет в лайстунг преподава немец. Общото между всички учители в отдела обаче е, че изискват от учениците много и постоянно ги предизвикват да дават повече от себе си. Което понякога води и до конфликт на интереси.

Атмосфера в класа:

В Лайстунг класовете има повече конкуренция, което понякога води до лоша атмосфера в класа. Често (особено преди класно) амбицията и стресът на някои ученици могат да стресират допълнително целият клас.

Ползи:

Човек вижда една по-различна образователна система. При нея учителите се опитват да преподават чрез диалог с учениците, а не да си изпеят урока. Също така се изисква прилагане на знанията, а не малоумно и безсмислено зубрене. Освен това наистина научаваме немски, защото нямаме избор- повечето немци не говорят български. Съответно не се притесняваме да говорим на немски с когото и да било и самото ни мислене постепенно се погерманчва.

Оценки: как се получават – тестове, изпитвания; трудно ли е; можеш ли да се пазариш

Зависи от учителя. Но като цяло се изкарват доста по-трудно отколкото при българската образователна система. Има високи изисквания, но човек никога не е сигурен какви са и невинаги разбира оценяването. За щастие изпитвания на дъската няма.  Но затова пък се пише устна оценка от участие в час, която често е прекалено субективна. Чести тестове и изненадващи контролни също няма- има само класни 2 пъти на срок. НЕ можеш да се пазариш за оценки, евентуално може да поискаш презентация, за да се опиташ да си оправиш оценките.

В 9-ти и 10-ти клас оценките са от 1 до 6 като едно е най-високата, а в Оберщуфето са от 1 до 15 точки, като оценка от 11 до 15 точки се равнява на 6,00 в българската диплома.

Материал: какъв е, актуален ли е, а интересен?

Актуален е и го преподават по интересен начин (или поне се опитват- не всички немци успяват). Учебниците, по които се учи, са много по-нови от тези в българската система и съответно предлагат един много по-подходящ поглед върху материала, така че да ни е максимално полезно и интересно.

Минуси:

Неясните критерии и изисквания при класни. Също така, тъй като няма постоянни изпитвания и тестове, а само по 2 класни на срок, обемът на материала за класно, както и стресът преди класно, са огромни. Освен това предметът информатика/ информационни технологии не фигурира в програмата.

Смисъл: защо би ти било полезно да учиш там

Въпреки минусите, немската образователна система ни учи да мислим, вместо да повтаряме и зубрим, учи ни да сме логични, да реагираме бързо в ситуации (особено много ни учи да импровизираме). Тя е полезна за бъдещето ни, защото е близка до начинът на учене/преподаване в университет.

Диплома: каква е, за къде ще ти е полезна

Имаме две дипломи: българска и немска.

  • Българската: стандартна- като на всички българи. Доста по-лесно се изкарва хубав успех на нея.
  • Немската: Адски трудно е да се изкара добър успех. Върви със сертификат за С2 по немски.

Профили:

В Лайстунг профили няма реално. От друга страна формално всяка година се води различен профил. В 10-ти клас се учи музика и изобразително изкуство, а в 11-ти можеш да избереш дали да имаш два часа повече български или математика. Това, че Лайстунг е само природоматематически профил, практически не е вярно.

Мнения

+ Oberstufe-то не е толкова страшно,  колкото казват,  защото почти веднага спира да ти пука колко имаш

+ Общуването с немски преподаватели подобрява говоренето и уменията за изразяване на немски език

+ Програмата те изпитва на и следователно ти дава набор от умения за обработване на информация, които са полезни за целия живот, за разлика от програмата на дсд, където те изпитват на информация, която след тестовете бива забравяна

+ Програмата подготвя добре за по-нататъшно образование в Германия

+ Обменът предлага възможност да се запознаеш с немската култура, ежедневие и начин на мислене на немски връстници

+ По време на обмена немският език се упражнява непрекъснато

+ Немската матура увеличава шансовете за прием в университет в Германия

+ Удобни столове

+ Наличие на модерна техника в часовете

+ Разрешено е ползването на калкулатори в час по математика

+ Широк диапазон на 6-цата

– Липсата на информационни технологии, които човек, който се интересува от това, няма възможността да изучава

– Заради широкия диапазон на отличната оценка в скалата за оценяване, 6ци се изкарват малко по-трудно

– 7 немски матури в края на 12 клас

– Oberstufe-то (11 и 12 клас) е по-натоварено, ученето е по-интензивно от 9 и 10 клас

– Материалът по някои предмети се започва директно на немски

– Черни дъски; трудно писане, чистене и четене от дъската

За приема

Приемният изпит е по-скоро личностен тест, отколкото проверка на знанията по немски – за немците е важно да видят дали разсъждаваш, както те искат да разсъждаваш. (Дали преценяват правилно е друг въпрос). Те искат в отдела креативни хора, способни на критическо мислене, с всестранни интереси, жажда за знания и едно сравнително отричане на рамките и ограниченията. Затова за изпита е най-важно да покажеш и проявиш такива черти в това, което пишеш и това, което говориш. За устната част е важно и да покажеш, че си мотивиран, че се интересуваш от живота и имаш някаква цел в него. Амбицията в Лайстунг е както предпоставка, така и дефинираща черта.


DSD

Начин на вземане на материала: как се учи

Зависи от учителя, като ако ученикът има желание е достатъчно да слуша и да седи по-напред, за да разбере всичко, понякога учителите пращат допълнителни материали на пощата на класа.

 За контролните най-често е достатъчно да си научиш от учебника или от тетрадката за работа в клас.

Как протичат часовете

Повечето протичат нормално, като часът е ползотворен за целият клас само когато учителите са строги. Когато не е така, само тези, които искат и могат да чуят, научават нещо.

Креативни задачи: има ли?

Отново зависи от учителя, като по-необикновени задачи дават един-двама. Затова пък има презентации пред класа по всички предмети. При подготвянето им или при правенето на плакат учениците имат възможност да проявят изобретателност. Минусът е, че в повечето случаи тези проекти са само начин да изкараш оценка  и това е единствената мотивация за представянето им.

Проекти: какви, как ги правят учениците

Представят се доклади, табла, понякога дори сцени по дадена тема. Най-важното е поднесената информация да е пълна, както и да се вмества в даденото време.

Може би най-значителният проект са ДСД-папките в 11-ти клас.

Количество домашни: много ли е малко ли е, непосилно ли е

Поносимо, понякога и много малко.

Учители:

Учителите по немски нямат нищо общо с тези от осми клас, а много от тези по другите предмети преподават и в Лайстунг, така че не може да се каже, че има големи разлики от страна на българските учители.

Атмосфера в класа:

Силно повлияна от многото местения на учениците по класовете – веднъж след осми клас и втори път заради профилите в 11-ти. Невинаги класовете са сплотени , малко от тях празнуват ,например в началото на учебната година, в пълен състав . От друга страна, особено при разпределението по профили, е вероятно много от учениците в клас да имат общи интереси.

Оценки: как се получават – тестове, изпитвания; трудно ли е; можеш ли да се пазариш

Чрез тестове, изпитвания,презентации. Изкарват се лесно, стига да слушаш в час и да взимаш участие.

Материал: какъв е, актуален ли е, а интересен?

Отново зависи от учителя и от предмета, но що се отнася до изискванията на министерството, учебниците са много обемни и съдържат твърде много ненужна информация, чието изучаване отнема време, което би могло до се използва за по- интересни неща, например проекти. При профилите , разбира се, се набляга на избрания предмет, по немски фокусът пада върху граматически упражнения. Пазаренето не минава при повечето учители.

Диплома: каква е, за къде ще ти е полезна

Българска диплома-стандартна, може да се кандидатства навсякъде с нея. Полза е ДСД сертификатът – ако си го взел с ниво С1 ще бъде признат в немскоговорящите страни и няма да има нужда от тест ДАФ.

Профили:

Профилите в 11-ти и 12-ти клас са три: хуманитарен- български език и история; математически- математика и информатика и природоматематичен- химия и биология. Последният е най-полезен за всички, които искат да следват медицина в България.

Плюсове и минуси

+Немската диплома за ниво С1 , ако я изкараш, важи вместо тест ДАФ

+Разнообразни профили

+Заради разместванията човек познава целия випуск

+Еднаква трудност на учебния процес от 9-ти до 11-ти клас

+ Възможност за изучаване на руски език

– По- малко часове с немските преподаватели. Заради малкият брой немци някои випуски даже нямат такива часове в девети и десети клас, което може да се отрази негативно на устния им изпит за ДСД-сертификата

– Остарели учебници

– Не много добра подготовка за сертификата


Каквото и да стане след изпита обаче, хубаво е да знаете, че и двата варианта си имат своите достойнства и недостатъци, и зависи само от вас дали ще извлечете максимума от учебната система. Имайте предвид съветите ни и успех на изпита!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s