Малките неща, които да ни помогнат да се храним и живеем здравословно

Да се храниш здравословно, не е лесна задача. Трудно е да мислиш за дългосрочните ползи на този навик, когато пред теб стои вкусно парче торта. Нужни са много воля и търпение, но не за да се спазват строгоопределени диети или хранителни режими, а за да се научим да живеем здравословно. Достатъчно е само да не забравяме малките неща, които могат да ни помогнат да водим един по-здравословен начин на живот.  А  създаването на полезни (на пръв поглед незначителни обаче) навици в ежедневието ни е най-лесният и бърз път към тази позитивна промяна! Ето и няколко точно такива лесни идеи:

1. Денят се познава по сутринта!

Събуждате се рано сутрин. Лъчите на току-що изгрялото слънце докосват вашето лице. Добро утро! Отвърнете му със същия оптимизъм и преди да сте закусили, изпийте една чаша вода. Добра идея е и да изцедите малко лимон в нея. Ще се почувствате ободрени и ще подпомогнете храносмилането при първото си хранене за деня.

2(1)

2. Голямото междучасие и здравословното хранене

Поглеждате към заведението за бързо хранене, към което са се запътили твоите приятели, притеснени дали там вече има опашка. Веднага след това поглеждате магазинчето за здравословни храни, боядисано в зелено, което крещи: „Това е правилният избор!“. Ограниченото време, с което разполагаш, не е от особена полза. Когато и други са наоколо, е много по-трудно да вземеш правилното решение. Полезен съвет за решаването на този проблем е приготвянето или поне предвиждането на храненията от предния ден.

3. Време за хидратация

Ако се почувствате безпомощно отегчени и уморени, погледнете към самотната бутилка с вода. Организмът се нуждае от вода, за да функционира правилно. Хидратацията означава и повече енергия. Затова постоянното пиене на вода е изключително важно и полезно.

Light bulb with water inside

4. Последствията от моментния глад

Семейното пазаруване в кварталния супермаркет през уикенда е начинание, познато на всички ни. Преди да се запътите натам обаче се уверете, че не сте гладни! В противен случай мозъкът ви ще се опита да ви заблуди: „Искам пица! Ами шоколадът с хрупкави бисквитки? Вземи два, за да има през седмицата! Я виж ти, нов чипс! Взимай…“. Не го слушайте! Без да се усетите, хвърляте в количката неща, които в действителност не ви трябват. Той ще ви накара да мислите, че имате нужда от нещо, но само под влиянието на моментния глад.

6(1)

5. Телевизорът – враг на здравословното хранене

Филмът, мачът на любимия ви отбор или новият сезон на сериала – все толкова увлекателни неща, които често вървят по телевизията, когато се храните. Ами познахте – да, трябва да изключите телевизора. В противен случай се разсейвате и не обръщате внимание на количеството храна, което приемате, пренебрегвате дъвченето, съответно и доброто храносмилане.

6. Въглехидратите и мазнините не са вредни!

„Не ям хляб и месо, защото се храня здравословно“ – това е поредното грешно твърдение на медиите и околния свят, от което не трябва да се подвеждате. Точно въглехидратите и мазнините са двата най-важни хранителни компонента за човешкото тяло. Има се предвид приемането на полезни мазнини като ядки и риба, а не преработени – пица например. Същото важи и за захарта- полезни захари под формата на мед и сушени плодове, а не шоколадови изделия например. Ако сте едни от тези хора, които просто не могат да стоят на едно място, то повече въглехидрати няма да бъдат вредни, а точно обратното – правилно е и помага!

7. Нито една крайност не е добра!

И все пак да се храните здравословно не значи напълно да забравите за шоколада с хрупкавите бисквитки. Не е нужно да сте напълно обсебени от тази идея, за да си изградите този полезен навик. Балансът тук е изключително важен, затова е добре от време на време да се нарушава здравословното хранене, но в рамките на нормалното. То не трябва да се превръща в мания, а в начин на живот. Откриете ли тази „златна среда“, значи сте успели!

7(1)


Едно от най-важните правила по пътя към успеха е да не си поставяш недостижими цели. Така е и при здравословното хранене – всичко трябва да се случва постепенно и на малки хапки (да бъдем тематични). Затова е по-добре да се фокусирате над на пръв поглед незначимото „Днес ще ям здравословно“, което ще ви отведе бавно, но сигурно към успеха. В края на седмицата, когато осъзнаете, че сте яли здравословно в продължение на 7 дни, разбирате, че всъщност задачата е напълно постижима. Без да се усетите, ще са минали 14, а после и 24 дни, през които ще ставате все по-уверени и удовлетворени от това, което сте постигнали. И да – изграждането на навик за здравословно хранене си е истинско постижение, а и повече от това. Това е подарък за вашето тяло, за който то ще ви благодари в дългосрочен план!

Ясен Ал Баша

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s