Българската анимация

50-те години на 20. век. Времето на рокендрола, Студената война, бунтарството, нова мода, космически надпревари… освен всичко това, въпросното десетилетие играе ключова роля за българското анимационно изкуство – Димитър Тодоров-Жарава поставя основите му с реализацията на първото българско анимационно филмче „Горска република“. Идеята набира последователи и през следващите години децата вече гледат Доньо-Доневата продукция „Тримата глупаци“, последвана от „Приключенията на Чоко и жабока Боко“ на Румен Петков, с което звездата на това изкуство сякаш се изгубва от небосклона.

Досега.

„Българ“.
„Златната ябълка“.
„Сляпата Вайша“.

Макар и с коренно различни замисъл, стил, етап на развитие, екип и цели, и трите български проекта се радват на удивителен интерес от страна на родна и световна публика.


213cca91d30
“Българ”

Действието се развива в Несебър, а героите са дузина силно иронизирани образи. Шегичките са безброй, а диалектът, на който всички говорят, няма как да те остави безразличен. Точно така. Това е „Българ“. И след като интернет-сериалът има вече три сезона, сайт, фенмагазин, книги и пълнометражен филм, едва ли е останал някой, който да не е забелязал светкавичния успех, който Неделчо Богданов и компания пожънаха.

 

All_Chars_Lineup-copy
©The Golden Apple

„Златната ябълка“. Макар че още не е достъпен за публиката, за сериала се знае много. Змейове, самодиви, кукери и шарени овце са само някои от образите, около които се развива действието. Базирана на елементи и фантастични образи от българския фолклор, анимацията цели не само да забавлява зрителя, а и да удиви света със завладяващата красота на родната традиция. Световен проект, зад който стои упоритият труд на екип от български и чуждестранни художници и дизайнери, начело с Димитър Петров.

 

 

618x345
“Сляпата Вайша”

 

Теодор Ушев. Още едно свързано с анимационното изкуство име, което прославя България на световно ниво. Характерна с отличителната си графика, „Сляпата Вайша“, изготвен по едноименния разказ на Георги Господинов, може да се похвали с номинация за „Оскар“. И не само. С помощта на интересна графика, Теодор Ушев преразказва една необикновена и докосваща сърцата история, нещо коренно различно от така добре познатите ни повърхностни продукции. Оставащо във времето със своето послание. А какво е то ли? Тук вече си ти на ход.

Ренесансът на Бълганимацията. Три невероятни проекта, открояващи се с истинска идея, храна за душата, а не просто долнопробен комерсиализъм. И това трябва да бъде оценено подобаващо. Все пак в дни като тези, в които се използват сложни понятия като бизнес и маркетинг, е хубаво да видиш някое и друго пъстро обагрено цвете насред урбанизираната джунгла. В нашия случай не е само едно, а цели три. Ето това е достойно за гордост-дълбоките корени на идеята зад съвременната българска анимация, пременени в пъстри одежди от майстори художници. И докато някои се мръщят и мърморят, че България е в застой, то ние избираме да обърнем поглед към свежите идеи и лица на страната си. Излиза, че много нови и интересни проекти са в прогрес и промяната към добро все пак съществува и в България.

Божидара Симеонова


*Статията е част от третия брой на SWW magazine “Седмото изкуство”.

*SWW Online не претендира за собствеността на нито една от използваните в статията снимки и/или изображения. Всеки графичен материал е собственост на създателя си или лицето, което го представлява. В случай на нежелание Ваше изображение да е тук, не се колебайте да се свържете с нас.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s