Луцифер и Буда – изконната битка между несъвършения човек и трепетите на вечното изкуство

Сузанита Мурад е млада и изгряваща звезда на българската музикална сцена. Тя влезе в публичното полезрение след скандалния си клип към песента ,,Lucifer & Buddha”, която изпълнява заедно с Kaskata.

В песента е интерпретирана темата за вечната битка между човека и творческото вдъхновение. Хората са представени като несъвършени, лесно податливи на душевни манипулации и поквара. А изкуството, то се явява по-силно от човека, може да го извиси или да бъде причина за неговото падение.

Песента започва директно с обръщение към реципиента, който същевременно се явява и участник в повествованието.

Обладана ли ти се струвам?

Става ясно, че слушателят е изразявал свои притеснения относно държанието на Сузанита преди развитието на самото действие. Въпреки че не са ни представени тези важни за развитието на сюжета моменти, успяваме да си изградим представа за тях. Не знаем какво е причинило конкретните обвинения в непристойно поведение, но бързо се уверяваме в тяхната състоятелност, след като клипът представя певицата в лоша светлина и успява да възмути всеки зрител със скрупули чрез своята липса на такива.

Сравнението на певицата с човек, обладан от зли сили и отдаден на покварата, не изненадва реципиента, който вече има неособено високо мнение за личността на Сузанита, но изненадващ е отговорът й:

Да, от Луцифер и Буда.

Интересно е споменаването на двете божества. Луцифер е ключова фигура в християнската религия, а препратки към Библията са често срещани в работите на много творци. Луцифер символизира злото и покварата, той е и причина за моралната деградация на 14-годишното момиче. Но какво се крие зад образа на Буда? Буда е проповедник на умереността, споменаването му в контекста на душевната гнет и низост изглежда неуместно. Но със сигурност Сузанита е вложила някакъв скрит замисъл, който изисква повече вникване, за да бъде разгадан и оценен.

Преди дебюта на ,,Lucifer & Buddha”, Сузанита участва в продукция на Adnan Beats – ,,Короната е моя“. В тази песен рапърът завява, че Буда е неговият бог.

Adnan Beats оказва огромно влияние върху творчеството на младата певица и заради неговата връзка с азиатското божество, Буда в песента може да се възприеме като идеен заместител на самото Изкуство.

С паралела Луцифер и Буда се визира връзката Злото и Музиката.

Като в една друга песен на модерната музикална сцена – ,,Who owns my Heart” на Майли Сайръс, се изгражда идеята, че творческите натури винаги биват разкъсвани между същността на своята променлива и несъвършена личност и унищожителните пориви на изкуството.

Дали Сузанита наистина се е отдала на греха заради слабости на характера си и неустоимите дяволски изкушения на живота или музиката буди в нея най-първични емоции и страсти, които я подтикват да действа против своята природа, остава неразгадаем въпрос и исов тон на песента.

Но ако се задълбочим още повече в историята на ,,Lucifer & Buddha” и стигнем до моментите след нейната премиера и популяризиране, ще открием множество интервюта, в които Сузанита навлиза отново в темата ,,Човек срещу Изкуство“.

Тя напълно се разграничава от образа, който изграждат песента и музикалното видео. Баща ѝ, Орхан Мурад, също уверява, че постъпките на дъщеря му са творческа провокация и не отразяват елементи от личността ѝ.

С тези изказвания изпълнителите отделят твореца от музиката му и изграждат представата за хората на изкуството, далеч от библейските демони, но напълно подвластни на творческата си лудост и на всички прищевки на безскрупулните музи.

Точно това е и посланието на песента на Сузанита, една млада изпълнителка, достигнала до вечните идеи на истинското изкуство, това, което обладава безсилния пред него човек, което го извисява или го принизява до самия дявол, вдъхновението, което гори в душите на творците, докато от тях не останат само пепел, развята от бурния вятър, и непреходни творби.

Всичко в този текст е сатирично. Нищо не бива да бъде взето на сериозно.

Просто… когато ти капят сълзи от състоянието на някои неща,  е по-добре да са от смях.

IMG_7087


Жанин Фахд Ал-Шаргаби.

Горда плевенчанка, която 16-та година не може да приеме, че на герба на града е сложен Мавзолеят, а не Панорамата. Имам разнообразни интереси и много неща ме вълнуват, обикновено под формата на бушуващи мисли. Опитвам се да намеря начин да споделя със света това, което имам да кажа, обаче говоря тихо за да съм говорител пред публика и не съм достатъчно конвенционално красива, за да бъда успешен ютубър. Но съм вечно гладна, така че предполагам ставам за писател.

Източници: 1, 2, 3, 4, 5, 6

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s