Playlist -август 2017-

"Плейлист" е рубриката, в която членовете на екипа ни ежемесечно споделят любимите си песни за изминалите 30 дни.

Niall Horan – Slow Hands

Горещо, свежо и много пристрастяващо парче. За пореден път в песента се развива сценарият „момче среща момиче в бар“, върху което обаче Хоран изобщо не се опитва да наблегне. Затова и сингълът не е досаден за слушане , а напротив – изключително приятен и увличащ.

Tool – The Pot

Считам се за фен и ценител на прогресив музиката (главно в рок и метъл сферата). Въпреки това незнайно защо доскоро никога не бях слушал групата, чието име изниква веднага в съзнанието на всеки, когато чуем  “прог”…или поне на всички фенове на миймовете, за това как групата не е имала нов албум вече цели 11 години. Аз се причислявах по-скоро към второто. Както и да е. Става дума за Tool. “The Pot” беше първата им песен, която си пуснах. И като човек, изслушал тонове прог музика, очаквах обичайното: неравноделни размери, разчупена структура, интересни мелодии, технично свирене и т.н. Разбира се, има и оттова. Но е различно. Там е, но в много по-мелодична, ритмична и чил форма, която, според мен, ще бъде приятна дори за ухото на хора, нехаресващи рок и метъл музика. А с оглед на това, че метълът не е преобладаващият стил в нашите плейлисти, смятам, че това мое любимо парче ще пасне добре. 🙂

Suzanitta ft Kaskata – Lucifer & Buddha 2017

Тази песен провокира много контроверсия, но това се дължи най-вече на имиджа, който изпълнителката си изгражда в нея. От друга страна песента не е по-лоша от която и да е песен в този жанр даже напротив- силно аутотюннатото “обладана ти се струвам, да от Луцифер и Буда” притежава много интересна мелодия, която в съчетание с приличния бийт и минорни акорди на заден фон, създава една доста симпатична поп песничка. (Поздрав за Калоян)

Mura Masa – Love$ick ft. A$AP Rocky

Дадена е възможност  да се възприема по различни начини, като се има предвид предвид текста. Вие ще решите сами дали темата е за изминалата любов и растящата празнота, или по-скоро за безгрижността и веселбата, без значение дали има емоционална обвързаност. Колкото до мелодията, тя дава на песента това разнообразие, като в началото клони повече към рап песен. Пианото, което съпътства гласа на Rocky, сякаш съдържа наивност, която със сигурност придава възможно най-добрия ефект на hip-hop dance парчето.

Arcade Fire – Signs of Life 

“Signs of Life” e eдин от най-големите бенгъри от новия албум на канадската група Arcade Fire, “Everything Now”. Основна тема в албума е как медиите ни контролират и захранват с безкрайно съдържание, което обаче е празно и бездушно. Песента има много пристрастяващ риф и готин баслайн, а пък перкусиите придават и един екзотичен вайб на звученето.

One – Pmac

“Тук имаме една по-нестандартна песен. Изразена като рап, тя представлява суровата реалност – животът е субективен. Дори да си първи, оставаш сам, когато си втори, си недооценен. Колкото и да се стараеш, колкото и усилия да полагаш, в крайна сметка всеки ще намери с какво да те изкритикува. И сега си задавам този въпрос, когато си мисля за това: “Заслужава ли си?”

Frightened Rabbit – Get Out

Frightened Rabbit е една от най-добрите шотландски рок групи на всички времена. Мелодиите и прогресиите им винаги са много интересни и изпълнени с чувство, а текстовете са чиста поезия. Гласът на вокалистът им, Скот Хътчинсън, е топъл и честен, и придава на песните им една много трогателна душевност. Тази песен е от последния им албум от 2016-та и много точно представя творчеството им според мен: започва нежно и прераства в емоционална и динамична изповед, а текстът е сам по себе си впечатляващ:

I’m in the arch of the church
Between her thumb and her forefinger
I’m a worshipper
A zealot king, cursed, a devotee
Of the heady golden dance she does
She’s an uncut drug
Find the vein and the pulse
Chased it and for a minute I was floating dead above myself

Интересно е също и видеото, което е заснето в Киев, а двете главни героини са представени от украинки. Връзката между тях е представена по изненадващо смирен, романтичен и красив начин, така че и без да знаеш за какво става дума в песента да разбереш историята. Освен това хореографията в клипа е интересна и се вписва чудесно в цялостната идея на песента. Като цяло тази песен е една от най-силните, които съм слушала през лятото засега и много се радвам, че Frightened Rabbit продължават да творят и да се развиват дори след предпоследния им албум, Pedestrian Verse, който определено е измежду най-добрите рок албуми от последното десетилетие.

PVRIS – Holy

PVRIS (V-то се произнася като А, защото трябва да са special snowflakes) са група, която с всяка песен става по-добра. Текстовете на песните им са нещо, което човек би си татуирал, за да изглежда начетен и ерудиран. В конкретната песен е развита темата за религиозната показност и използването на вярата като оръжие на омразата, изключително актуален въпрос в днешно време. Музиката им също успява да докосне слушателя, като тук мелодията е доста успокояваща, но и чувствена. А артистичното видеото прави още по-ясен факта, че младите артисти правят не само музика, а и истинско изкуство.

Dua Lipa – New Rules

Откакто за първи път чух тази песен, не мога да спра да си я пускам и пея през цялото време. Наскоро излезе и клипът, който прекрасно я допълва и е адски естетически задоволяващ. Дуа Липа има уникален глас, който прави песните ѝ наистина запомнящи се. Опеделено е изпълнител, когото с интерес ще следя в бъдеще. А New Rules – това е моято парче на лятото.

Princess Chelsea – The Cigarette Duet

Това е единствената им песен, която харесвам. Препоръчвам да превъртите до 0:50.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s