Такива като тях: Natalie’s Art Creations

Между естетиката и практичността

По едно време през учебната година забелязах нещо много особено – всичките бижута, обеци, пръстени и така нататък на Натали от моя клас бяха в подобен стил. И не само нейните, ами и на най-близките ѝ приятелки. По рождени дни около нея все се въртяха едни кутийки за подаръци със същите бижута в същия стил. Тогава в един момент ми светна лампичката и реших да попитам. Оказва се че Натали сама прави тези бижута!

Няколко месеца след това, успешна фейсбук страница и много творения по-късно, Натали е в разцвета на силите си.

IMG_7786
Тук Натали събира вдъхновение за лятната си колекция 🙂

От колко време се занимаваш с изкуство? А с бижута конкретно?

С изкуство се занимавам откакто се помня, ако рисуването и правенето на композиции от вестници в детската градина се броят, разбира се. Но дори след това пак съм ходила на най-различни курсове, каквото ти хрумне, всякакви видове рисуване, декупаж, картички, коледна украса, танци. Най-различни видове креативни дейности. А бижутата открих в пети клас. Не помня как точно стана, но знам, че просто реших да разглобя едно старо колие на баба и да го направя както аз искам. Толкова ми хареса, че го повторих с друго бижу, и после пак и пак и сега съм тук. С тази разлика, че вече не разглобявам нищо.

2017.02

От какъв материал правиш бижутата?

Полимерна глина, което е синтетичен материал, напомнящ на пластелин на външен вид, само че е доста по-здрав, изпича се и се втвърдява.

Първото ми бижу от пол.глина
Първото бижу на Натали от полимерна глина.

Какво предлагаш?

Всичко. Е, почти. Звучи странно, но наистина е така. Полимерната глина е такъв материал, че с подходящото количество от нея, един-два чертежа и малко математика, ако се налага, можеш да направиш всичко, което можеш да си представиш. От магнитчета, колиета, обеци и т.н. до скулптури, декорации за дома, фигурки, куклени къщи, корици на книги, картини… Бижутата са само една малка част, която обаче ми е любима и затова се занимавам основно с това.

2017.4

Как се правят тези бижута?

Сложен въпрос :D Не мисля, че бих могла да опиша процеса подробно, но в някои аспекти е много подобно на скулптурата. Има най-различни техники, които никога не свършват, и винаги може да научиш нещо ново. Освен това глината може да се комбинира с почти всякакви други материали, например дърво, метал, салфетки, бои, лакове, мастила… Отделно има инструменти с цел улеснение на работата, но през повечето време работиш с ръцете си. След това всичко изработено се пече, изпипват се още няколко дребни детайла, лакира се и след това идва последният етап – сглобяване на цялото бижу.

2017.5

Кои са любимите ти неща, които си правила?

Ами всъщност са няколко. Едното е колие, което направих през февруари и наистина го обожавам, цветовете, техниките, които се използват за него, всичко. Наскоро открих също, че ми доставя огромно удоволствие да правя бижута с шевици, така че те също са част от списъка с любимите ми. И накрая едно колие, което правих по поръчка за едно прекрасно момиче, което дори е от немската. То беше комбинация от най-новите техники, които бях научила, и се получи толкова добре, че чак аз не можех да повярвам.

 

Откъде черпиш вдъхновение?

Ами най-вече от други артисти по целия свят, но също и различни сайтове, например пинтерест. Там черпя вдъхновение буквално за всичко, не само бижута.

P_20170705_185058_vHDR_Auto

Как ти дойде идеята да правиш бижута и да ги продаваш?

Всъщност идеята не беше моя, а на мама. Аз исках да направя страница във фейсбук, за да споделям това, което правя, тя предложи да комбинирам двете неща и аз (очевидно) се съгласих.

P_20170705_185425_vHDR_Auto

Доволна ли си от успеха на „бизнеса“?

Страницата започна да се разраства по-активно през последната година, преди това имах нещо като творчески застой и не се занимавах с нея особено много. Не бих казала, че съм напълно удоволетворена, но съм в началото и не смятам да спирам с развитието си, така че тепърва ще разберем какъв ще е успехът на „бизнеса“.

P_20170705_191316_vHDR_Auto

Искаш ли за в бъдеще да го разраснеш? Смяташ ли професионално да се занимаваш с изкуство някой ден?

Мисля, че стана ясно с отговора на предишния въпрос, да, искам да го разрасна. Не мога да си представя тази страница да не съществува или просто да е в застой. Положих много труд, за да се откажа от нея просто така. А относно професионалното ми развитие, да, смятам. Винаги съм искала професията ми да е обвързана с изкуството по някакъв начин и планирам да е така.

2017.2

 

Кои са най-смелите ти мечти относно бъдещето на бижутата ти?

Ами те да са моето бъдеще, тоест да постигна наистина голям успех и да мога да се издържам с това. Да имам свое собствено бутиково магазинче, сайт, истинска марка и мисля, че мога да го направя. Само ми трябва малко повече време.

2017.2.

Какви съвети можеш да дадеш на тези, които искат да изведат хобито си на следващото ниво?

Да не се отказват, защото аз почти го направих, но имах хора до себе си, които ми помогнаха да се осъзная и ме мотивираха. Колкото и да е трудно или да ви е страх, не се предавайте. Ако хобито ви наистина ви доставя удоволствие, споделете го със света, независимо дали ще е малък бизнес или не. Удоволетворението, което получаваш, когато някой непознат ти каже, колко харесва това, което правиш, е несравнимо, така че не се страхувайте да направите крачка напред. Човек обикновено съжалява повече за нещата, които не е направил, отколкото за тези, в които не е успял да постигне желаното.


Много добре казано наистина. Стискам палци на Натали да успее да окичи още повече хора с прекрасните си творения- че кой знае, може дори и аз да осъмна с огърлица някой ден.

Страницата на Натали може да разгледате тук

Яна Стойкова

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s