За Юсейн Болт

Колко ли е готино да се казваш Болт? Отиваш при някого и казваш:

-Аз съм Болт.

И получаваш отговор:

– Добре, къде да те затегна?

Като се замисля май има само едно нещо, по-готино от това и то е да се казваш Юсейн Болт! Моментално ставаш носител на 11 световни титли, три световни рекорда и 9 олимпийски златни медала; името ти е легендарно и най-важното: провъзгласен си за най-бързия човек на планетата.

Да, най-бързият човек на планетата! Спомням си как като едно 10-годишно дете стоях зомбирана пред телевизора и гледах унищожаването на световния рекорд на 100 м. Коментаторите бяха в еуфория, хората на стадиона също. Болт взе знамето на Ямайка, направи победна обиколка, опъна невидимия лък и изстреля мълнията към небесата. А после, на всичкото отгоре, за да направи обстановката още по-историческа, 4 дена по-късно, подобри и световния рекорд на 200м. Всички изпаднаха не в еуфория,  а в транс. Сузанита би казала: “Обладана ли ти се струвам, да от Болт и Буда.”

Толкова много се говореше за него, негови снимки имаше навсякъде, във вестниците, по телевизията, в интернет. Славата не отшумяваше със седмици. Беше ерата на Болт!

Но ето че краят на тази ера дойде.

На 12 август, най-бързият човек на планетата направи своето последно бягане и за последен път имаше шанса да каже довиждане на леката атлетика. За всеки фен състезанието беше предрешено: Ямайка със звездния си отбор щяха да спечелят щафетата безапелационно и така Болт да завърши кариерата си със злато.

Двадесет секунди бяха необходими да сгромолясат тези мечти, защото горе-долу около 20-тата секунда Болт се хвана за бедрото от болка и не можа да завърши. Няколко дни преди това, неочакван край имаше и финалът на 100 м., където  Болт взе третото място, но не както сме свикнали да го виждаме: метри пред останалите и с абонамент за усмивка на лицето си през цялото бягане.

Ще се съглася с един коментатор, който след контузията на Болт каза: “Приказката на това Световно не завърши с хубав край”. И двете му бягания показаха, че времето на най-бързият човек на планетата отминава. Не го казвам като заглавие на вестник “Пик”, а като един нормален етап, който идва в даден момент. Всеки има своето време, трябва да го изживее както той смята за добре и да се бори да вземе максимума и после, когато времето му свърши, да осъзнае, че е ред на някой друг да дойде и да изживее своето.

Несъмнено Юсейн Болт взе максимума от неговите години в спорта и вече спокойно може да си почива докато се наслаждава на гледката как другите отчаяно се опитват да подобряват нечовешките му постижения.

Photo source – Yahoo Sports

Наталия Ценова
Казвам се Наталия и уча в 1 АЕГ. Двете ми любими неща са спорт и писане и се радвам, че мога да ги комбинирам. Надявам се след 10 години отново да имам същата  възможност и да се занимавам с журналистика.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s