Запознайте се с Поли, #защолитикак

Здравейте.
Искам да ви представя Поли.
Поли е… доста странен човек: сменя мнението и посоката си бързо, претърпява цял куп вътрешни борби и дилеми, сменя си стила постоянно, дори често се чувства безсилна пред въпроса червено или синьо да си облече. Може да се каже, че преживява някаква екзистенциална криза, защото когато през няколко години се запита коя е, все по-малка част от нея изобщо иска да отговори. Лесно може да се каже, че повече от половината от нея е изпаднала в привидно непобедима апатия, докато каквото и да предприеме тя в това положение, ще остане затворничка на онази малка част от нея, която все още продължава да диктува характера й. На много хора им изглежда скучна и повтаряща се на външен вид, макар и от време на време наистина да се опитва да е привлекателна. Някои си мислят, че е непредвидима, други пък са сигурни, че съвсем скоро ще се срине. Много хора я отбягват и малко от тях се осмеляват да я опознаят отблизо.
Е, кой от вас иска да я опознае?
Повечето от вас със сигурност вече я познават и вероятно се отнасят към нея по някой от споменатите начини. Ако още не сте се сетили коя е Поли, със сигурност следните често срещани изказвания бързо ще Ви припомнят:
“Политиците ни са виновни!”
“Остави политиката, мръсна работа е!”
“Каквито управляващите, такъв и народът!”
Свикнали сме да го чуваме, свикнали сме и да го мислим, свикнали сме да не засягяме тази тема, когато говорим със семейството или приятелите. Свикнахме да я приемаме като нещо, което се намира далеч от обсега ни.
Но всъщност защо?
Немалко хора вече гледат на Поли като на предателка и използвачка, немалко от тях също така могат да бъдат оправдани за това.
Немалко хора казват, че са останали гладни, защото Поли им е взела всичко, други обвиняват Поли за това, че им е забранила да изживеят свободата си- някои дори разказват за това как Поли ги е насилвала и наранявала.
Името на Поли не е славно- междувременно и червената, и синята й блуза са сериозно опетнени, дотолкова, че цветовете им вече не се различават.
Каква част от хората около нея ли осъзнават, че те самите я определят?
Каква част от хората хранят омраза към нея, дотолкова, че да забравят, че те имат възможността да стигнат до сърцето й и да променят лицето й?
Нека помогнем на Поли, тя отчаяно се нуждае от нас.
Нека името й повече не се споменава по-често в кварталната кръчма, отколкото в училището.
Нека я погледнем право в очите.
Нека поговорим за политика!
zltk4
Арно Пигелер

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s