Азия отвъд комиксите

Знаем, че Aniventure  е вече тук и тази година в цялата си прелест, в комбинация с Comic Con – рaдост за ушите на всеки фен. Тези, които се интересуват от азиатската култура, обаче, отвъд границите на аниме и кпоп, могат да попътуват назад във времето с мен, няколко месеца по-рано, към евент, който представя разнообразието и красотата на азиатския континет отвъд медията и телевизията.

Asian Festival 2017 се проведе през юли в Борисовата градина и да кажем, че беше един от любимите ми highlights of the summer. Защо?

Всички бяха толкова чаровни и усмихнати, че при който и щанд да се спреш, сякаш влизаш в нечий дом и разбираш малко повече за него.  Япония показа на по търпеливите изкуството „кири-е“ (букв. изрязани картини)  и…аз самата признавам, че не успях да довърша дадения ми лист (не е препоръчително за левичари). Кири-е води своето начало от катагами – това са щампи, които са били създавани и използвани за декорация на платовете за кимона. Днес съществува като начин за медитация… доста красива медитация, ако питате мен.

Сякаш във филм на Джеки Чан, малките сладури, които представиха Иран показаха завидни умения в корейското бойно изкуство taekwondo. Летящи във въздуха, хвърлящи юмруци и крака наляво-надясно, приличаха на мини армия тренирана да те омайва със очарователните си личица, но същевременно без да си съзнал, може да лежиш на пода.

This slideshow requires JavaScript.

От друга страна, Тайдзи цюен или по познато като тай чи  (на китайски 太極拳 – „юмрукът на великия предел”) е бойно изкуство възникнало в Древен Китай. Изградено е върху принципите на И Дзин („Книга на промените”) и философията на Лао Дзъ, изложена в „Дао дъ дзин”. Нарича се още  „вътрешно бойно изкуство” поради това, че е основано върху китайската традиция, а не върху „външните”, привнесени будистки традиции, върху които почиват външните стилове на Ушу, например шаолинските. Смята се за древен метод  за редуциране на умората, свързване с висшето “аз” и управляване на енергията Ци, която циркулира в нашето тяло….Не знам до колко би успяло да редуцира единственото ми желание за сън само като си помисля за идващото училище, но определено изглеждаше готино.

This slideshow requires JavaScript.

Topeng („маска“ на индонезийски), пък, е драматична форма на индонезийски танц, в който един или повече хора, носещи тази маска интерпретират фолклорни разкази и истории за знатни крале, герои и митове, съпровождани с музика. Маските са най-различни и всеки танц може да разказва различна история. Аз бих го описала така: представете си, че  сте на куклен театър, в който обаче куклите не говорят, а се опитват да ви предадат своята история и чувства чрез движения!

Това далеч не е всичко, магията продължи цял ден, в който аз пълноценно седях под слънцето и до днес все още имам следи от тениската, на която изгорях, но…си заслужаваше. Част от другите изпълнения съм описала в своя блог, но от останалото просто ще споделя снимките с вас, тъй като историите за всяка една биха отнели страници, страници, страници, а това беше един малък throwback, който надявам се разпали любопитството ви и към малко по-непопулярния, но също толкова прекрасен образ на Азия.

Обратно към настоящето, have fun at Aniventure Comic Con 2017!

Моника Бояджиева 

Повече за фестивала прочете тук

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s