Playlist -септември 2017-

Julia Michaels – Uh Huh

Наскоро по грешка открих тази изпълнителка и не мога да бъда по-доволна от грешка. Стилът й е доста странен и може да предизвика доста дискусии, но е факт, че музиката й е интересна. Друга нейна песен, която много харесвам е Pink, за съжаление обаче в YouTube я няма, само в Spotify. Enjoy!

Kaleida – 99 Luftballons 

Песента комбинира успокояваща и нежна мелодия с меланхоличен текст. Омайващият глас на изпълнителката успява да ни отнесе в един далечен свят, да ни направи зрители на разгръщащите се пред нас сцени от песента. Този мистицизъм може да те накара да я изслушаш безброй пъти без да се замисляш, забравил напълно за реалността.

Tender – Outside 

Откакто случайно се натъкнах на тази песен, не съм спирала да я слушам всеки ден поне по веднъж. И ако опитам само с една дума да опиша музиката на “Tender”, коя иначе ще е тя, ако не именно “нежна”. Групата все още проправя своя път, но той, без съмнение, води право нагоре.

Husman – Heroic

Интересна интерпретация на това, което се случва на EDM сцената в момента, смесено с това, което е било преди десетилетие. Различна и разнообразяваща, както винаги загадъчно енергична, с това и максимално близо до собствения ми стил.

Tyler, The Creator – 911/Mr. Lonely

Първоначално не знаех какво да очаквам от новия албум на Tyler, The Creator, “Flower Boy”, препоръчан ми от няколко приятели. Принципно не съм най-големият фен на рапа, макар и да има някои изпълнители, които да правят изключение. Е, Тайлър бързо се превърна в един от тях. Обсебих се от диска още след първото слушане и тази песен стана една от любимите ми не само от него, но и за всички времена. Текстът ѝ е частта от нея, която още в самото начало ми направи голямо впечатление. Според мен Тайлър иска да наблегне на това как той винаги е готов да предложи помощ на хората в нужда (както американската линия за спешни случаи 911), но когато той се нуждае от подкрепа, не открива такава (затова се назовава Mr. Lonely).

Mercury – Sufjan Stevens, Bryce Dessner, Nico Muhly, James McAlister

Тази песен е от концептуалния албум “Planetarium” на Sufjan Stevens, Bryce Dessner, Nico Muhly и James McAlister.

В него за всяка планета от слънчевата система си има песен, плюс няколко за други небесни тела като Слънцето, Луната и Халеевата Комета. Стилът може да бъде описан като космически фолк- със скокливи рифове и пиана, но има и сай фай елементи, които звучат сякаш от саундтрак на Доктор Ху.

IMG_8496

Песента Mercury е една от любимите ми, може би защото звучи най-много като фолк песен. Тя също е последната от траклиста, което е изненадващо, защото се оказва, че небесните тела не са подредени по някакъв начин в албума- аз бих очаквала да се започва със Слънцето, Меркурий, Земята и така нататък. Но майсторите си знаят работата- Суфян Стивънс е известен с концептуалните си проекти, най-амбициозният от които е може би идеята му да направи full-length албум за всеки щат.

Песента започва с думите:

“And all that I’ve known to be of life
And I’m gentle
You ran off with it all”

Първият ред създава като че ли една приповдигната картина в съзнанието ми, особено в комбинация с веселата мелодийка. Третият ред обаче разваля тази идилия- някой е избягал с всичко, което значи живот за лирическия герой. Този някой вероятно е римският бог Меркурий, вестителят на боговете. За мен това много добре пресъздава идеята за кръговрата- последната песен започва весело и продължава тъжно и после пак весело и пак този някой е избягал с всичко хубаво, за да го попита Суфян накрая  “Carrier friend… where do you run to” и песента, заедно с албума завършват неопределено, сякаш в небитието. А небитието не е ли именно космоса?

Във всеки случай “Planetarium” е една прекрасна творба, която е способна да те телепортира в совалка, която лениво се носи по орбита около Сатурн и ти можеш да се любуваш на пръстените му, на луните му, на звездния прах и на причудливите звуци, които се чуват из космоса. Абе някой чете ли ги тия моите анализи бе? Моля кажете ми в коментарите, за да работя по комплекса си за малоценност 🙂

Devin Townsend – Deadhead

Да започнем с малко за това кой е Devin Townsend. Името му няма нищо общо с българската фирма за минерална вода, нито с града Девин. Нито е брат близнак на един български риалити водещ и певец, макар че трябва да призная, приликата си е значителна.

Девин е…”луд”…в добрия смисъл…донякъде. Може би на пръв поглед най-впечатляващото за музиканта е вокалният му диапазон. С лекота се справя с оперно пеене, но моментално е способен да превключи на т.нар. тежки вокали (scream/harsh vocals). Защо го наричат щурия канадец, ще попитате.  Ами нека просто споделя, че преди години беше диагностициран с шизофрения, като се смята, че това е повлияло на музикалния му гений, тъй като е доста трудно за вярване, че човек, който никога не е учил музикална теория, е способен да пише произведения с елементи от опера, метъл, кънтри, рок и поп едновременно. Това, което наистина го откроява от останалите музиканти, е начинът му на мислене, не само за музикални концепции, но и по принцип. Заслужава си да гугълнете за интервюта с него, където той обяснява за “манията” си по тоалетни, както и каква идея се крие зад плана му да събере 10 милиона долара, за да направи симфония с изцяло секс тематика… that’s not strange at all, is it?! Също повод да пиша за него в плейлиста ни за този месец е, че той ще направи изключително специален концерт на 22ри септември, за който той сам избра Пловдив. И да не успеете да се доберете до билет, ще бъде заснето и издадено DVD, няма страшно 😉 Аз лично много се вълнувам да го видя на живо. А дали самият Девин ще бъде изстрелян с оръдие в началото на шоуто, предстои да разбера… (да, и това му беше в главата по едно време).

Но стига говорене, ето една негова песен. Всъщност втората ми любима песен изобщо! На лайв изпълнението не се вижда нищо от нестандартния му характер и хумор, но пък има качествена музика. Deadhead – едно  болезнено, мелодично и много силно въздействащо парче:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s