Playlist -октомври 2017-

Плейлист е рубриката, в която членовете на екипа ни всеки месец споделят любимите си песни за изминалите 30 дни.

Halsey – Bad at love (Autograf remix)

Макар и оригиналната песен да ми допадна доста, този ремикс е изключително зарибяващ. Това е типът песен, която си пускаш вечер в колата, докато се опитваш да осветиш необозримия път пред себе си.

Karnivool – New Day

Когато чуя как доста от любимите ми групи и музиканти говорят за своите влияния и вдъхновения, името Karnivool се спомнава повече от често. Ако трябва да дам причина защо в такъв случай по-рано не си ги пуснах, за да чуя кои са, честно, не знам защо го отлагах. Преди няколко дни реших най-накрая да проверя как звучат и евентуално да усетя елементи, които мога да открия в музикантите, които пък  посочват Karnivool като техни идоли. И успях. Но това не е важното в случая. За по-значително считам факта, че при Karnivool открих онази съвкупност от нещата в музиката, на които съм огромен фен: мелодичност, интерсно звучене, с което по свой начин, се отличват от останалите, нетипични композиционни структури, комбинация на рок и елементи от поп, инди, метъл, дори джаз понякога. И още по-важното: открих музика, за  която съм в настроение ако ми се слуша нещо леко, мелодично, бавно, но в същото време  раздвижено, тежко и прогресивно. (И на мен ми е странно как така всичко това наведнъж, но факт.) Всяка слвдваща нота е различна и общо взето никога не ме разочароват със звученето си, според това в какво настроение съм. Слушам ги постоянно напоследък и ги препоръчвам на всеки.

La Femme – Où va le monde

Има нещо много особено във френския рок – едно такова носталгично звучене, което сякаш би било идеално за акомпанимент с акордеон; представяш си как седиш в бистро в Париж с красива и изтънчена млада дама, а блещукащите светлини на Монмартър те приканват да се присъединиш към техния танц на извисеното изкуство и Любов с главно Л. “La Femme” е и една от най-характерните за този вайб групи. С всяко следващо слушане на техни песни ми се напомня, и то много ударно, за какво си заслужава да живееш – да твориш, да се филмираш, и да имаш толкова силна естетика като тази песен.

The Neighbourhood – Sweather Weather

Макар и сравнително стара, тази песен на една все пак не толкова популярна група се завръща в плейлиста ми отново и отново всяка година по това време. Някак си в унисон с есента и с настъпване на хладните дъждовни дни звученето и ми дава възможността да се отнеса в мисли. Потънала в топлите ръкави на пуловера си, отпивайки от чашата с чай, не си представям по-релаксиращ октомврийски следобед от този под неин съпровод. Ако пък, както се пее в песента, има човек, в чиито пуловер да се сгушиш, сигурно усещането от нея би било още по-автентично.

X Ambassadors, Jamie N Commons – Jungle

Песента е страхотна. Може да я слушате докато си пишете домашните (не че аз го правя често), докато тренирате или творите. Много е надъхваща и каквото и да правите ще ви мотивира още повече. X Ambassadors са страхотна група и тази песен е едно от многото доказателства.

Lorde – Homemade Dynamite (Feat. Khalid, Post Malone & SZA) – REMIX

В оригиналния сингъл става дума за забивка на купон, а ремиксът продължава идеята. Частите на Khalid и Post Malone са подобни на тези на Lorde в оригиналната версия и разкзват за запознанството на двама души, докато тази на SZA е по-скоро за напиване и открадване на нечий друг любовник. Колкото до припева:

Our rules, our dreams, we’re blind

Blowin’ shit up with homemade d-d-d-dynamite

Our friends, our drinks, we get inspired

Blowin’ shit up with homemade d-d-d-dynamite

Той описва една перфектна атмосфера, в която “blowin’ shit up” няма точно значение, но нищо друго не ми идва на ум освен разбивация. (Самата Lorde постна плейлист, с такива party bangers за нея, със същото име като песента.) А заекването при “d-d-d-dynamite”, което мен лично ме впечатли, имитира отчитането на секундите при задействането на бомба, често използвано във връзка с динамит.

При всички обстоятелства, chart-ът на Spotify – Bulgaria Viral 50, за пореден път не ме разочарова.

Boy Epic – Trust

dodie – Freckles And Constellations

Всичко около тази песен е неземно сладко (see what I did there?). Особено любим ми е текстът!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s