Бягство към София.gif

Независимо дали става въпрос за 15 септември, 24 май, Деня на Будителите, първите стъпки към кариерна ориентация на десетокласниците, колебанията на единадесетокласниците или крайните срокове на дванадесетокласниците, през цялата година се намира повод в полезрението ни да попадне темата за условията за възможност за образование и бъдеще в България.

Именно тази тема, или по-скоро аргументите, че не, такива условия няма, са причина Вели да започне работа по документалния филм „БягствоКъмСофия.gif“, когато тя самата е още единадесети клас. Това, разбира се, е доста простичко обобщение на процеса, но идеята всъщност е проста:

Условия има и доказателство за това са младите артисти на София, които успешно творят и популяризират своето творчество. Защо София ли? Ами защото това е градът, до който Вели пътува всекидневно час и десет минути, първо заради училище и второ, защото го ОБИЧА. Защо точно София.gif? Защото всекидневният маршрут и придвижването от точка А до точка Б в рамките на града, въпреки че са с висок коефициент на повторяемост(всекидневният loop), могат да бъдат превърнати в забележително преживяване с помощта на едни слушалки и идеята, че това е именно loop-ът на един гиф – софийският гиф. Не просто снимка, а поредица от такива, образуващи движение и динамика, която може да се съгласува хармонично с всеки жанр музика. Ето защо е добра идея да бягаме КЪМ София, а не ОТ нея. Вели е голям фен на окачествяването на проекта като „филм за такива като нас и такива като вас“. Някои от шестимата Бегълци Към София, за които разказва проектът, са още в училище, други са го завършили неотдавна, но всички правят това, което смятат за смислено.

 

IMG_0767EDIT
Вели, основното лице зад БягствоКъмСофия.gif

 

Две години, тонове кадри, непрекъснато изследване на необятния киносвят, няколко преосмисляния на посланието на „БягствоКъмСофия.gif“ и едно завършване на гимназията по-късно, Вели и екипът от хора, които правят филма реалност, са готови да го предадат в ръцете на неговите бъдещи зрители. Преди да може да се стигне до премиера обаче той трябва да бъде, най-просто казано, оцветен и озвучен. А това изисква средства, с които независимият току що дипломирал се от училище кинотворец не разполага. Вдъхновена обаче от примера на Димитър Петров, автора на анимационния сериал, „ Златната ябълка“, тя решава, че несъмнено много по-малкият като мащаб, но не по-малко важен като послание проект, ще премине през кампания за набиране на средства. Краудфъндинг кампания. Тя ще е факт след броени дни, а как изглеждат и звучат софийските гифове на Вели сега, ще разберем на 19.11.17 в месечния ни тематичен плейлист.

Facebook

Instagram

Блог

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s