Playlist -ноември 2017-

Плейлист е рубриката, в която членовете на екипа ни всеки месец споделят любимите си песни за изминалите 30 дни.

St Vincent – Pills

Pills е може би една от най-силните песни в албума. Отваря с думите:

Pills to wake, pills to sleep
Pills, pills, pills every day of the week
Pills to walk, pills to think
Pills, pills, pills for the family

в очевидна критика на индустрията в днешно време. Това е и припевът на песента, който напомня по приповдигнатостта си на джингъл от реклама. Интересен факт е и че това всъщност са вокалите на Кара Делевин, известният британски модел и бивше гадже на Ани Кларк (името, което стои зад псевдонима St Vincent). В солото и в тази песен тя демонстрира завидните си умения с инструмента. То загатва за генералната тема и звучене на албума- дива китара, която озвучава маниашки риф на шестнайсетини, сякаш изваден от саундтрака на научна фантастика. Характерното при St. Vincent е уникалният тембър на китарите ѝ; тя самата казва, че не обича китарата ѝ да звучи като такава. Е, тук има малко повече дисторшън, но на други места в албума той е заменен от мек, джази тембър. Към края на Pills песента сякаш се декомпозира, и бива завършена със стенанията на изпълнителката. Прекрасно!

Princess Nokia – Tomboy

На първо слушане дори и не предполагах колко много ще се обсебя по тази песен, даже имах смелостта да мисля, че не е много по мой вкус. Три дни по-късно всеки път, когато тя се пускаше от спотифай плейлиста ми, спирах всичко, което върша само за да си потанцувам. (Текстът е big mood)

The Lumineers – Sleep On The Floor

Наскоро открих тази готина група и оттогава не спирам да ги слушам. Избрах тази песен, защото е лежерна и някак отпускаща, но едновременно с това има нещо много действено и приканващо в нея. Свързвам я с лято, щастие, приключения, напомня ми да живея за момента и да се пускам по течението. С всички класни и училищни неща, в които потъвам, е не само приятно, а необходимо, да припомням летните моменти на вкочанената си от студ душичка.

Selena Gomez, Marshmello – Wolves (Visualizer)

Обикновено не слушам Селена Гомез, но песента не е лоша. Интересен факт – точно днес излезе на първо място в EDM-charts.

Vancouver Sleep Clinic – Someone to Stay

Особено подходяща за “чилване” или вечерни размисли с чаша чай в ръка и запалена свещ (да, все пак е есен). Дайте шанс на тази песен, защото тя ме докосна и смятам, че може да докосне и вас.

Fall Out Boy – My Songs Know What You Did In The Dark

Всеки път, когато чуя тази песен, настроението ми се подобрява многократно. На нея се забавляваме много с приятели и дори когато не съм с тях, пак си спомням хубавите ни моменти, слушайки я.

Sticky Fingers – Kiss The Breeze

Тази песен и като цяло Sticky Fingers ме разтапят всеки път като ги чуя. Комбинацията между психеделичен рок и реге мотиви е неочаквано приятна и отпускаща, независимо къде кога и как се слуша. Това каква е “Kiss the breeze” зависи от това какъв си ти в момента: може би е тъжна, може би- весела, но със сигурност красива.  🙂

Earthside – A Dream In Static (Full Album)

Обикновено стане ли дума за Youtube е доста вероятно да се оплача от все  нещо проблемно за тази платформа. Сега обаче искам да си изкажа благодарностите. Благодаря ти, Ютуб, че заради теб направих онзи рандъм клик върху това. Едно случайно откритие, от което съм много горд.

Call Me Karizma – Happy Birthday

Специфичен стил, забавна причина, месечен плейлист, все подходящи причини да споделя тази песен (although I’d recommend listening to “real friend” too).

Мерудия – Когато съм себе си

Мерудия са една невероятна българска група. Наскоро попаднах на музиката им и съм крайно очарована. Парчетата им се открояват не само със смислен текст, а и със супер зарибяващи и отпускащи мелодии.

Milenita – София-град, душеяд

Аз, когато ми се наложи да дам 1,60 за билетче: СоФиЯ-грАд – ДуШЕяЯд

Но напълно сериозна съм, когато заявавам, че никога няма да достигна такова майсторство на изказа като това на Миленита. Ако имах 18, щях да си татуирам текста на песента върху гърба си.

Balthazar – Do Not Claim Them Anymore

За мен тази група звучи като западна Европа. Всичко в песните им рисува в съзнанието ми гледка от 5-тия етаж на стара сграда в центъра на някой стар, богат на история европейски град; или от крайречната алея, от която вечерно време гледаш светлините на града и хората. Тази песен има страхотен и гениален риф, а призрачно красивата мелодия на припева те кара да увисваш в блажено буржоазно безтегловие и да мечтаеш за живота, който ще водиш за в бъдеще и за тази европейска идилия.

Целия плейлист слушайте и в Спотифай:


Снимка: Валентин Павлов

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s