За скаутството

Три отворени учебника и изнервен тинейджър, който от няколко часа стои в стаята си. Понякога ти се иска да се откъснем от всичкия стрес покрай тестове, изпитвания и толкова систематизирана информация. Понякога и цялото знание на света не може да ти даде достатъчно.

Когато си залят от толкова много неща за правене. Когато имаш списък с толкова много книги за четене, че е по-дълъг от някои романи. Когато имаш толкова сериали за гледане, че всички оставащи сезони от живота ти няма да стигнат да binge watch-неш половината от тях. Когато имаш идеи за рисунка, снимка, песен, разказ, но не можеш да я осъществиш. Когато имаш домашни задължения, но не и желание да ги почнеш. Когато можеш да излезеш навън с приятели, но няма къде да идете. Когато можеш да останеш у вас, но няма какво да правиш.

Монотонно тиктакане и хаотично бездействие.

Понякога и лятото не ти дава това, което искаш.

Понякога имаш нужда от нещо ново, нещо различно, нещо, което да преобърне света ти из основи.

Можеш да се запишеш на някакъв спорт, на шах, танци или да търсиш нещо друго, с което да запълниш времето си. Има много варианти, но въпросът винаги е един и същ:

Какво искаш? Какво искаш да получиш от този живот и какво си готов да дадеш?

Аз избрах скаутсвтото.

Защото скаутството може да ти даде всичко.

Но и много изисква.

Какво точно означава да си скаут?

Скаутското движение е започнато от сър Робърт Стивънсън Смит Бейдън-Пауел през 1907 година. Бившият военен събира 7 момчета от кварталните улици и ги води в дивото. Организира им лагер на остров Браунси и ги учи как да оцелеят сред природата и същевременно как да запазят и развият човешкото в себе си.

Век по-късно скаутите наброяват повече от 28 милиона, има множество организации и клубове, разпръснати по света. Но нещото, което ги обединява не се е променило – идеите.

Скаутите все още се губим сред дърветата. Все още наблюдаваме притихнало всички горски обитатели, разпознаваме следите им и пазим дома им от поругаване. Все още се грижим за природата и се молим и тя да бъде благосклонна към нас, когато дъждът се удря в палатките ни и вятърът изкоренява забитите ни в земята скаутски знамена. Все още събираме съчки, за да не угасне огънят ни или стоим със отворена уста на ръба на някоя скала и отказваме да се върнем долу.

Скаутите все още осъзнаваме своята човечност и се борим да я запазим. Покрити с кал и прекарали седмици сред нищото, никога не нарушаваме скаутската чест и моралния кодекс. Научили сме се да оцеляваме сред природата, но само като се възползваме от човешката изобретателност, будност, смелост, вежливост, взаимопомощ и проницателност.

Скаутският закон гласи:

1. Скаутът е честен и почтен.
2. Скаутът е лоялен.
3. Скаутът е полезен и помага на другите.
4. Скаутът е приятел на всички и брат на всеки скаут.
5. Скаутът е вежлив и етичен.
6. Скаутът е приятел на животните и опазва околната среда.
7. Скаутът уважава и почита родителите, учителите и водачите си.
8. Скаутът е весел и с висок дух.
9. Скаутът е пестелив и опазва личната и обществената собственост.
10. Скаутът е чист в мислите, думите и делата си.

Всеки може да е скаут. Всеки може да открие красотата на природата и красотата в своята личност.

Но сега честно.

Скаутсвото е да се събудиш в пет и да не видиш паяка в обувката си. Да почнеш да викаш и да обикаляш цял ден да питаш лидерите на лагера, дали ухапването е било от отровен вид. Те да ти се смеят и ти да се опитваш да звъннеш на бърза помощ, въпреки че си вдън гората и няма обхват. Скаутството е да носиш униформа и отличителна скаутска връзка, а понякога и скаутското знаме на клуба си на гръб. Скаутството понякога е и някой да те види в целия този ансамбъл и да ти викне ,,изрод“, когато мине покрай теб с колата си. Скаутсвото е да си махнеш връзката за момент, да не накърниш скаутската си чест, и да го напсуваш. Скаутсвото е вечери край лагерния огън, печени хлебчета и кренвирши, песни на китара и много нови приятелства. А понякога си най-големият на лагера и ти месиш хлебчетата и се молиш да не пеят песни на Soy Luna. Скаутсвото носи и много връзки с други хора по света, то е международни лагери и обмени. Скаутсвтото понякога е едно българче и едно русначе на пост да гледат да не влязат мечки или пияници в лагера. Двете не могат да си кажат и дума, защото колкото и да са близки езиците, не се разбират напълно, а едното не схваща и английски. Разбират единствено стрелките на часовника, който сочи 2:00, и от един час играят монополи. По-късно през нощта русначето ще научи българчето на The Cup Song.

И така скаутсвото ми даде много нови знания и преживявания. Станах по-общителна, започнах да се занимавам с доброволчество, придобих умения за първа помощ и как да си приготвям сама храна, дори в най-елементарните услови, започнах да ходя по лагери и да се оглеждам за всичките красоти, с които ни дарява природата. Скаутството може да ти даде всичко, ако си готов за него.

This slideshow requires JavaScript.

ПП. За Бога не сме секта, ако получа такъв въпрос, ще се хвърля от скалата.

Жанин Фахд Ал-Шаргаби

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s