Playlist -декември 2017-

"Плейлист" е рубриката, в която екипа ни всеки месец споделя любимите си песни за изминалите 30 дни.

Sufjan Stevens – Mistery Of Love

Това е песен, която с всяка своя секунда, всеки свой елемент- всяка нота, всяка въздишка, всяка дума – внушава благоговение пред чудото на живота и мистерията на любовта.

Missio – I Don‘t Give A… & Sia – Bird Set Free

Има някои периоди, в които промените влизат най-неканено, че и направо с вратата. Обаче това, че са неканени не значи, че не са приветствани. Тези две песни показват ясно и ярко промените, които настъпиха през този месец за мен. Беше въртележка от емоции, преживявания и естествено – проблеми, но в крайна сметка птичката вече отлетя от клетката и няма как да върна времето. И отново – това не значи, че не съм доволна.

От гледна точка на музиката, оле, този бийт ми дава живот /missio/, както и всичките им песни. Стилът им (според мен) е различен и интересен. Някак съумяват да направят чил песни, които да са до толкова агресивни, че да ти се прииска да вдигнеш бунт срещу неправдите по света, да си боядисаш косата и да си направиш пиърсинг или просто да проявиш смелостта да изразиш себе си.

Другата песен пък е химнът на промяната. Но на тази окриляваща, совобождаваща промяна, която настъпва след като си казал “I don’t give a fuck да става каквото ще става” и си изтърпял последствията Когато вече си се отърсил от миналото и гледаш доволно напред. Side info: още от първия път, когато чух тази песен ми се прииска да направя танц по нея, надявам се някога да успея.

Излиза, че в крайна сметка единственото постоянно нещо в живота е промяната и няма какво да направим по въпроса so just roll with it.

The xx – Say Something Loving

Текстът на тази песен ми говори on a spiritual level. Освен това клипът е толкова красив, че просто нямаше как това да не бъде моят избор за декемврийския плейлист.

Dance with me – Nouvelle Vague 

Безплатен билет до Франция, място на стол в някое парижко бистро? Да, моля!

Glee – Baby, It‘s Cold Outside

Когато слушам тази песен, забравям за всички класни и проекти през студения месец и изцяло се потапям в коледния дух. Досещам се за ярки лампички, сняг, греяно вино и домашни бисквитки – с две думи усещам Коледата и почти помирисвам горещия шоколад с канела. Надявам се, че докато я слушате и вие за миг ще усетите тази идилия.

JINJER – Pisces

Мислех си как да постъпя при избора на песен в плейлиста за декември. Първоначално си казах “нека да е както обикновено: песен която ме описва в последно време и която слушам често напоследък”. Но след като е декември, реших избраното парче да описва цялата ми година, защото…защо не? Време си е за recap все пак. Оказа се, че колебанията ми са били напразни, тъй като Pisces отговаря и на двата критерия едновременно: хем е песен, която не мога да спра да слушам в последно време, хем до голяма степен е като 2017-та каквато беше тя за мен: с плавно и спокойно начало, поява на рязък контраст, после редуване на хаос, спокойствие, заинтригуващи пасажи и за капак: ударен финал (по един или друг начин). Не съм чувал поговорка “Каквато песента такава и годината”, но ето че явно май е така. Динамика: приливи, отливи, красота, агресия, всичко има и в двете, само дето едното скоро приключва, а другото продължавам да го слушам.

Oasis – Champagne Supernova

“Super Friend” by Grant Gustin & Melissa Benoist – The Flash & Supergirl

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s