TEDx Youth @Zaimov: CTRL+N

Събитието: На 13-ти януари в НМУ „Любомир Пипков“ ще се състои младежкият форум TEDxYouth@ZaimovPark, организиран от група ученици от Първа английска езикова гимназия, 91. Немска езикова гимназия и НПМГ.

Целта: Да вдъхновят публиката, да насърчат критичното й мислене, да я срещнат с нови гледни точки или напълно непознати концепции.

Вдъхновението: Още през лятото главният организатор Наталия Ценова се запалва по TED и, вдъхновена от TEDx ивента на Американския колеж, споделя желанието си да се организира нещо подобно с група приятели.

Организацията: За да се състои TEDx събитие е нужен лиценз от TED. За него те чакат цели два месеца. Трудности срещат и с измислянето на името (оказва се, че „Средец“ не се харесва на TED, тъй като не е точно квартал на София); с установяването на връзка с лекторите („когато говорих с Радо [Радослаав Мирчев], аз бях в безистен, а той- в чужбина и връзката постоянно прекъсваше“), с осигуряването на това, че всички лектори ще спазват правилата на TED…

Името: Чрез Youth формата се стремят да вдъхновят младежката част от населението. Общата тема на събитието е CTRL+N: „когато се впише на клавиатурата се появява нова страница, каквато искаме да разгърнем ние в умовете на зрителите ни“

Лекторите: Лектори на събитието ще бъдат:

  • Радослав Мирчев, собственик на две от най-успешните и любими нощни заведения в Cофия- „Бар Петък“ и „Club Mixtape 5”.
  • Даниела Садикова и Бояна Коцева, основателите на ParaKids – организация, която предоставя специализирани услуги и спортна екипировка за деца с увреждания, гръбначни изкривявания и наднормено тегло.
  • Николай Нейков, един от основателите на “Асоциация дебати- България”.
  • Ерик Холзи- американец, който случайно открива, че във вените му тече балканска кръв, решава да остане да живее тук и да запознае света с историята ни, като я споделя чрез подкаста си; работи в “Enhancv”, като учи хората, с които се занимава, как да се представят по-добре във CV-тата си.
  • Ася Русанова, учредител на фондация „Вратичка за всички”, която се занимава с това да подкрепя младежи, които са напуснали или живеят в домове за деца без родители.
  • Наско Стаменов, преподавател в НПМГ, част от „Корпус за бързо гърмене”, които ежегодно организират „Вечер на химията”.
  • Кирил Николов, многократен държавен шампион по ориентиране, крос кънтри и планинско бягане, който държи рекорда за най-бързо изминаване на прехода Ком-Емине.
  • Христо Георгиев, един от създателите на софтуерната компания Centroida; интересува се от изкуствения интелект и възможностите, които той ни предоставя.

Билети: Билети могат да се закупят онлайн и от организаторите в Първа английска, Първа немска и НПМГ. Повече информация може да намерите на Фейсбук страницата им.

Защо да отидеш: Историите на лекторите ще те вдъхновят, мотивират, ще ти дадат много житейски съвети – „поискани и непоискани“ – и ще ти помогнат да се ориентираш какво има и какво да правиш с живота си.

Яна Стойкова

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s