Холивуд на гости в София: мастърклас по актьорско майсторство

В днешно време изглежда сякаш всички ние израстваме със съзнанието, че за да си успешен (и богат, най-вече), трябва да работиш в една от следните сфери: IT и програмиране, право (но само ако си много добър), и медицина (за сметка на менталното ти здраве; и само в чужбина). Системата генерално ограничава креативните хора и натяква всячески на всеки инакомислещ индивид, че в България място за “различните” няма: проявяваш креативност на матурата- добър 4. Въпреки това творци има и винаги ще има- докато имаме стимул да вярваме в това. Ето ви един: 

Много от моите познати и техните познати се интересуват именно от актьорско майсторство. Цялостният интерес на връстниците ни към театъра и киното е много висок, и добре че от София филм фест правят намаления за учащи. (А така, ходете на театър напук на програмистите, които сами си седят вкъщи и цъкат).

На 23-ти и 24-ти юни за всички гореспоменати заинтересувани от драмата ще се проведе интензивен двудневен курс по актьорско майсторство с AMAW – номер едно актинг студио в Лос Анджелис. Той ще бъде воден от Хелейн Максуд, мастър учител от Лондонския АМАW филиал. Повече за този мастърклас ни разказа организаторът на събитието, актьорът Юлиан Костов, който също така сподели с нас съвети за бъдещите актьори и актриси.

35151610_1909854972645677_6455259777722220544_n

Какво точно представлява мастъркласът? Как ще протече той?

Курсът е с лимитирани места за участници и наблюдатели. Ще се проведе от 10:30-17:00 през уикенда на 23ти и 24ти Юни в театрален колеж Любен Гройс.
Тези които участват, ще работят с откъси от пиеси, филми или сериали, които НЕ трябва да запаметяват. Философията на студиото е да се опитаме да направим процеса на игра такъв, че актьорите да не могат да играят заучени емоции, паузи, реакции, стил – идеи. Искаме материала, който играят да е жив и ‘на крака’. Да речем, че актьорите са избрали драматична сцена, но не използват и не слушат партньора си, а играят заучената си идея, за това което си мислят, че трябва да представлява сцената. Учителят ще ги спре или ще им дава наставления докато сцената върви и ще я обърне на главата им. Под това имам предвид, че ще им даде упражнение, което ще ги накара да изиграят сцената по тотално различен начин, в резултат, на което, те ще спрат да “играят”, а просто ще “бъдат”. Ще бъдат искрени един с друг в тази ституация, в този момент.

35236599_1909852479312593_7080817465122357248_n

Какви хора участват в организираните от теб подобни събития?

В предишните АМАW мастъркласове в София по този анти-метод работиха актьори и музиклани артисти като Лорина Камбурова, Иво Аръков, Поли Генова, Боряна Братоева, Антон Порязов, както и много други талантливи, учащи и работещи актриси и актьори, както и просто любители от всякаква възраст, включително и доста тийнейджъри.

На какво ще научи уастниците и зрителите Хелейн Максуд?

MV5BMTUxNzM4MzI5NF5BMl5BanBnXkFtZTgwOTc5OTE3MjE@._V1_SY1000_CR0,0,1493,1000_AL_

Максуд в “Скорост” в лондонския театър Финбъро

За да го обясня най-добре ще разкажа за личния ми опит със студиото. Това, което ме привлече в AMAW, когато за пръв път наблюдавах, беше инстинктът, свободата и смелостта, с която актьорите играеха и как приемаха моментално дори най-странните дирекции от бликащия с енергия мастър учител в Лондон – Мичъл Милън. Актьорите играеха, държейки сцената в ръка, дори не знаехе текста, а изглеждаше, че знаят какво да кажат дори преди да погледнат към репликата си. Това е така нареченото (дълбоко) „слушане“ и е най-важното умение в актьорската професия – способността да чуваш думите на партньора си, сякаш ги чуваш за първи път. Та, това ми хареса в школата – нещата са обяснени на модерен език и се работи инстиктивно, а не аналитично и теоритично. Работата на актьора е достатъчно трудна, за да няма нужда да бъде и сложна! Благодарение на менторите ми в AMAW при които “тренирам”, развих именно тези уменията в себе си, на които дължа развитието на кариерата ми.

Ако можеше да поканиш който и да е актьор или актриса да води мастърклас, кой би бил той/тя?

Джак Никълсън, Мерил Стрийп, Джесика Частейн, Крис Прат, Хелейн Максуд…

Кои са актьорите, на които най-много се възхищаваш?
Актьорите, на които се възхищавам са тези, които с превъплащенията си ни показват част от себе си. Тези, които ни разрешават да надникнем в душите им, да видим тяхната истинска болка, любов, гняв, страхове, надежди, демони и страсти. Имам много любими актриси и актьори, като много от тях не са известни. Това са просто хора, с които съм работил в студиото или чиито работа съм наблюдавал и съм оставал възхитен, което ми се случи в AMAW в Los Angeles миналата седмица.

35158887_1909853255979182_689047358553456640_n

Юлиан, Джени Сийгроув и певецът от Boyzone Ронан Койтинг на световната преимера на на последния филм на Юлиан “Another Mother’s Son” в кино Одеон, Лестър Скуеър в Лондон

Какво се изисква, за да бъдеш добър актьор? Какви качества и характеристики притежават добрите актьори?
По-горе споменах за ‘слушането’. Друго важно умение е актьорът да бъде с отворено сърце и ум – и в живота и в изкуството си. Колкото повече достъп има до емоционалния си кладенец, актьорът може да вкара по-голяма част от автентичността си в героя.
Въпреки че е обратното на това което се преподава в повечето акторски академии по света, безспорната истина и първото правило на кастинга е е тази: кастинг режисьорът, продуцентът, режисьорът – всички те искат да видят теб, а не идеята ти за това кой е героят/героинята. Идеята никога не може да е толкова интересна, колкото си ти, защото не е жив и дишащ човек. Единтвеното, което ни откроява един от друг е собствената ни уникалност, а ние, притиснати от социални мрежи и норми, се опитваме да скрием именно онова, което ни прави нас. Това е и акцента на работата ни в AMAW.

По какво се отличават актьорите в театъра от тези в киното?
Разликата е единствено в обраността на движенията на тялото, лицето и гласа просто защото камерата е по-близо от публиката на сцена. Друга разлика е, че пиесата винаги е жива и че си толкова добър, колкото последното ти представление. А в киното и телевизията да правиш сцени в разбъркан ред в продължение на месец. Понеже съм плувец бих ги съпоставил като маратон и спринт.

Лесно ли е да пробиеш в актьорския занаят? Как става това?
Много е трудно, но ти се струва лесно, като погледнеш назад. Начинът на живот в първите 5-10 години не е никак бляскав, а доста несигурен. Трудно е също да запазиш страстта си, когато отговорът, който чуваш най-често е ‘не’. Ключът към успешна кариера и да останеш щастлив и обнадежден е в това как реагираш на света около себе си и откъде идва мотивацията ти. Например, ако искаш да си актоьр или актриса, защото жадуваш да си известен, по-добре си спести труда и стани реалити ‘звезда’. Но ако в този номадски и странен живот намираш страстта си и не можеш да си представиш да правиш нещо друго, значи си обречен на успех. Естествено това не е нещо, което знаеш със сигурност докато не посветиш няколко години на занаята.

Какво вещае според теб бъдещето за актьорската професия? Какво ще се промени и как?

Бъдещето никога не е било по-светло за артистите.

Интересувам се от бъдещето на образователните системи по света и гледам ТЕД разговори, катко и чета статии. До 10-20 години вече няма да имаме нужда от много от най-апетитните професии в момента – работата в сфери като право и финанси например ще се вършат от компютри. Професии като градинар, спортист, учител, артист – всичко което една машина не може да направи ще е бъдешето на човешката раса в идния век и напред. А нека не забравяме, че изкуството е това, което ни прави хора. Така че бих окуражил учениците да помислят добре над това какво искат да запишат за висше образование.

Какъв съвет можеш да дадеш на младите хора, които имат амбиция и желание да се занимават с това?
Пробвайте. Вижте дали ви харесва. Разпитайте хора които се занимават с това. Приемете съвети, но накрая послушайте само и единствено вътрешния си глас.
За тези, които вече знаят, че искат да се занимават с това, бих посъветвал да не се отказвате, да бъдете щедри със себе си, но само ако не е за сметка на себе си, да останате винаги любопитни и любознателни, и най-важното – не забравяйте да дишате.

Повече информация може да получите на jupiterlightspro@gmail.com , както и под “AMAW Bulgaria” във фейсбук, а събитието може да разгледате тук.


Яна Стойкова

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s