За нас

SWW идва от So Wie Wir · So Wie Ihr– името ни беше замислено да значи нещо от сорта на „Такива като нас, такива като вас“ на немски. И макар че първоначално „ние“ се отнасяше за българите, а „вие“- за германците, и идеята беше, че двата народа могат да намерят помежду си общи интереси чрез списанието, името и сега представлява идеалите и ценностите ни. Ние вярваме, че начинанието ни има потенциал да обедини ученицте, да бъде тяхната медия и източник на развлечение и информация и да разшири хоризонта им. И като институция, основана и установена изцяло от ученици, смятаме, че също така даваме един положителен пример на всички- човек трябва да има смелостта да мисли извън кутията, да създава нови неща, да твори и да прави неща, които никой друг не е правил преди.

Историята ни започва през далечната 2014/2015-та учебна година, когато в нашето училище дойде с много ентусиазъм и бремето на проект по европейска културна програма един немец, 18-годишният Рюди.Той събра от кол и от въже няколко осмокласници и ни съобщи, че иска да направи списание с наша помощ. Това, което нито той, нито ние тогава знаехме, е как всъщност се прави списание. Когато бяхме измислили темите и написали статиите на немски (да се отбележи, че бяхме на 15 години тогава), осъзнахме, че това беше само лесната част. Като човек с много амбиция, хъс, мания за величие и интуиция аз се заех с трудната задача да направя и графическото оформление на списанието. И може би наистина ми липсваше опит, но затова пък след множество неодобрени от другите опити и благодарение на вродения ми афинитет към естетиката, крайният резултат не беше зле за човек, който никога не се е занимавал с графичен дизайн преди това. За съжаление това не се оказа най-трудната ни задача. Сега ни оставаше само да намерим спонсори, с чиято фиансова подкрепа да издадем списанието във физически вид. Немското посолство не ни отговори, от Гьоте институт учтиво ни казаха, че вече са си планирали бюджета за три години напред и нямахме друг избор освен да предложим реклама на някоя голяма и влиятелна фирма. Така, няколко месеца, много нерви, безсънни нощи и няколко новозавързани приятелства по-късно, ние най-после издадохме първия си брой.

Благодарение на харизмата на Рюди, който междувпрочем беше чаровната, руса и синеока мечта на всяко (добре де, почти всяко) момиче от училището ни, успяхме да продадем страшно много екземпляри от списанието. Теглихме чертата, отпразнувахме успеха си и Рюди и половината ни колектив напуснаха списанието.

След този антиклимактичен развой на събитията, ние бяхме още по-мотивирани да продължим.  Тогава беше заченато и списанието като училищна институция. Без никой възрастен да ни помага, ние (оставащите трима от колектива) писахме статии, намерихме други ентусуаисти за писане и след още няколко месеца сами издадохме втория брой.

Но действително това не е работа за трима, а организацията и мениджмънта биха били предизвикателство и за някого без още 10 извънкласни дейности и задължения в училище. Затова в есента на 2016-та беше поставено началото на новото списание SWW– списанието на учениците, а не на 3ма от учениците.

С много търсене намерихме източника на новата ни надежда- новият ни колектив. Той се състои от мотивирани, желаещи да пишат и да постигнат промяна индивиди, които с появата си вляха нова кръв в тялото на списанието.

Засега се надяваме към нас да се присъединяват още повече хора- писатели, фотографи, дизайнери, коректори, бъдещи Пи-Ари, хора на изкуството. Защото все пак една от главните ни цели е да дадем възможност на всеки да сподели таланта си с младежката общност и да може да го развива. Затова ако вие се разпознавате в тези категории, не се срамувайте да ни потърсите!

Яна
Яна Стойкова, главен редактор